23948sdkhjf

Hofor sender levetidsforlængelse af ikoniske havmøller i udbud

Siden 2018, da Hofor købte halvdelen af Middelgrunden Vindmøllepark, har et hold medarbejdere arbejdet på at give de ikoniske havvindmøller en levetidsforlængende behandling.

Hofor har nu lagt sig fast på den tekniske løsning. Derfor er udbuddet, der skal sikre, at møllerne kan driftes i op til 25 år endnu, blevet annonceret.

Udbuddet gælder både opgradering og renovering af møllerne samt service og vedligehold frem til 2025, hvor møllernes nuværende driftstilladelse udløber.

Vi opgraderer blandt andet styresystemet i møllerne og installerer nogle nye overvågningssystemer. Derudover vil vi gennemføre nogle reparationer på møllevingerne, som gennem de sidste 20 års drift naturligvis har pådraget sig noget slitage. Jan-Hendrik Ahrenkilde Wunsch, chef for Drift og Asset Management i Hofor Vind.

Interesserede bydere identificeret

Hofor har over de seneste otte måneder været i dialog med en række leverandører - og har på baggrund af det identificeret flere interesserede bydere.

Hofor forventer derfor, at der kan skrives kontrakt med en leverandør i efteråret 2022.

- Vores analyser har vist, at de eksisterende møller er i en rigtig god stand, og at vi med få tiltag kan levetidsforlænge dem, så vi kan drifte dem videre i mange år endnu. Vi har derfor valgt at beholde de eksisterende møller, som de er - med fundamenter, tårne, naceller, møllevinger og kabler ind til land. Så parken kommer fremadrettet til at se ud, præcist som den gør i dag, siger Jan-Hendrik Ahrenkilde Wunsch, der er chef for Drift og Asset Management i Hofor Vind.

Vindmøllerne på Middelgrunden

  • Vindmøllerne er danskproducerede af typen Bonus 76. De er 105 meter høje og har hver en effekt på 2 MW, så vindmølleparken har en samlet effekt på 40 MW. De i alt 20 havvindmøller producerer årligt omkring 90 millioner kWh, hvilket svarer til elforbruget i cirka 30.000 københavnske husstande.
  • Hofor ejer de 10 nordligste af møllerne på Middelgrunden, som er købt af Ørsted i 2018 med henblik på at sikre en levetidsforlængelse. De sidste 10 er ejet af Middelgrundens Vindmøllelaug, der med omkring 8000 andelshavere er blandt verdens største.
  • Møllernes fundamenter består af cirka 1800 tons jern og beton per mølle, mens hver mølle i sig selv består af cirka 250 tons materialer. Derfor kan man spare meget produktion, CO2 og materialer ved at genbruge og restaurere frem for at opføre nye.
  • I forbindelse med levetidsforlængelsen vil Hofor gennemføre en reparation af møllevinger, opgradering af styresystem og SCADA, installation af nye systemer til overvågning af forskydning og temperatur på hovedlejer samt installation af et nyt smøresystem.

Kilde: Hofor

Styresystemet skal opgraderes

Han forklarer, at Hofor gennem hele forløbet har ønsket at genbruge så meget som muligt, men at der trods alt er tale om nogle gamle møller.

- Derfor er der dele, som vi ønsker at skifte ud og opgradere for at kunne drifte møllerne mere effektivt og smartere fremadrettet. Vi opgraderer blandt andet styresystemet i møllerne og installerer nogle nye overvågningssystemer. Derudover vil vi gennemføre nogle reparationer på møllevingerne, som gennem de sidste 20 års drift naturligvis har pådraget sig noget slitage, siger Jan-Hendrik Ahrenkilde Wunsch.

Vil genbruge materialer

Ved at forlænge levetiden og fortsætte driften i mange år endnu håber Hofor, at møllerne også kan blive et godt eksempel over for omverdenen på cirkulær økonomi og effektiv udnyttelse af ressourcer.

- Hver mølle med fundament består af mere end 2000 tons beton, stål og andre materialer. Ved at genbruge alle de tungeste dele kan vi spare adskillige tusinde tons materialer og dermed CO2, som ellers ville være udledt ved etablering af et nyt anlæg, siger Jan-Hendrik Ahrenkilde Wunsch.

Mangler de sidste tilladelser

Levetidsforlængelsen af de ti møller på Middelgrunden er betinget af, at Hofor får de nødvendige myndighedstilladelser.

Hofor søgte allerede i december 2020 Energistyrelsen om tilladelse til at opgradere møllerne og forlænge driften af møllerne med 25 år. Sagsbehandlingen er stadig i proces.

- Før projektet kan gennemføres, skal Energistyrelsen træffe tre afgørelser. Den første faldt i april, hvor Energistyrelsen afgjorde, at vores projekt med opgradering og levetidsforlængelse af de ti nordligste møller ikke er omfattet af VVM-pligt. Det er naturligvis positivt. Nu afventer vi de sidste to afgørelser, som er nødvendige for at vi kan opgradere møllerne og fortsætte driften - en etableringstilladelse og en forlænget elproduktionstilladelse, siger Jan-Hendrik Ahrenkilde Wunsch.

Hofor forventer at få de sidste tilladelser på plads inden sommerferien.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094