23948sdkhjf

Omstridt transformatorstation får heftig kritik: Kan få betydning for drikkevand

Energinet har planer om at placere en transformerstation på Vestegnen. Men det vil ramme danskernes drikkevand, mener forsyningsselskabet Hofor.

De kunne ikke have valgt en dårligere placering.

Det er forsyningsselskabet Hofors budskab til Energinet, der har planer om at bygge en transformerstation i Solhøj, der ligger på Vestegnen i Ishøj Kommune.

Transformerstationen skal være knudepunkt for den grønne vindenergi, der skal transporteres fra den kommende energiø ved Bornholm og fordeles ud i de sjællandske hjem.

Stationen forventes at blive 25 meter høj og er omstridt, fordi den tidligere er blevet kritiseret af borgmestre i hovedstadsområdet.

Det er her, strømmen skal omdannes og kobles på det østdanske højspændingsnet.

Solhøj er valgt som placering, da området ligger godt i forhold til de kabler, der skal transportere strømmen fra Bornholm til Sjælland. Det vil dermed ikke kræve en udbygning af elnettet.

Og så vil placeringen ikke få konsekvenser for området, understregede Hanne Storm Edlefsen, vicedirektør i Energinet, over for TV 2 Lorry i januar.

Heller ikke for drikkevandet, tilføjede hun.

Grundvandsinteresser

Men det er netop drikkevandet, Hofor nu kritiserer Energinet for at underminere.

- Du kan nærmest ikke finde noget område i Danmark, der har større grundvandsinteresser, siger Lone Tolstrup Karlby, teamleder for Grundvand og Forureningskilder i Hofor, til TV 2 Lorry.

Transformerstationen skal nemlig efter planen placeres lige ved Danmarks næststørste kildeplads, hvor mere end syv millioner kubikmeter vand bliver indvundet.

Det svarer til mere end 10 pct. af danskernes drikkevand.

Potentiel fare

Hofor har udarbejdet et notat om sagen, som TV 2 Lorry er i besiddelse af.

Ifølge Hofor har lignende stationer historisk set været kilde til grundvandsforurening, og det er også en potentiel fare i denne sag.

- Vi ved det ikke med garanti, men erfaringsmæssigt er der en stor risiko, siger Lone Tolstrup Karlby.

Hvis grundvandet bliver forurenet, vil det kræve, at Hofor begynder at rense drikkevandet, og det vil betyde, at prisen på vandet stiger.

- Vi beder derfor Energinet om at genoptage undersøgelserne af alternative og mindre problematiske placeringer, siger Lone Tolstrup Karlby.

Vil dialogen

Hun undrer sig over, at Energinet ikke har kontaktet Hofor i forbindelse med placeringen af transformerstationen.

Hofor har først hørt om sagen i oktober måned, da en beboer i området gjorde dem opmærksomme på det.

- Vi vil meget gerne i dialog med Energinet, siger Lone Tolstrup Karlby og fortæller, at Hofor netop har sendt dem et brev.

Hos Energinet har man dog endnu ikke modtaget noget brev fra Hofor, ligesom man her understreger, at man stadig er så tidligt i processen omkring opførslen af højspændingsstationen, at den manglende kontakt er helt naturlig.

Det fortæller vicedirektør i Energinet, Marian Kaagh, til TV 2 Lorry.

- Jeg er bekendt med, at en del personer henviser til et brev fra Hofor, men vi har ikke modtaget noget. Og samtidig er vi på et meget tidligt tidspunkt i projektet, så derfor skal vi først i dialog med Miljøstyrelsen og borgere og andre interessenter i den kommende tid, siger hun og henviser til, at der eksempelvis endnu ikke er foretaget en såkaldt miljøkonsekvensvurdering.

Placering ligger fast

Men selvom de nærmere detaljer og planer med opførslen altså stadig ikke er fastlagte, så ligger placeringen i området ved Solhøj dog fast.

Det skyldes blandt andet, at der ikke er fysisk plads ved de to andre områder, der er blevet undersøgt, som er i Avedøre og i Hove, der ligger nord for Solhøj.

- Det ligger fast, at det skal ligge i området ved Solhøj, men den præcise placering er endnu ikke fastlagt. Men dermed ikke sagt, at der ikke kan være udfordringer ved placeringen, men det vil vi først blive klogere på senere i processen, når vi har haft alle relevante borgere og interessenter inde over projektet, siger Marian Kaagh.

Artiklen er en del af temaet Energiøer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11