23948sdkhjf

Sejlklub sparker spidslast ved Svanemølleværket til hjørne

Egentligt skulle der produceres varme på Svanemølleværket frem til 2028, men Ørsted meldte tidligere på året ud, at selskabet forlader Svanemøllen allerede i 2023 og dermed lukker varmeproduktionen på værket.

Svanemølleværket kommer dog ikke til at stå tomt. Danmarks Tekniske Museum flytter nemlig ind i det gamle kraftværk.

Lukningen af varmeproduktionen og museets ankomst betyder dog, at Hofor og CTR skal finde spids- og reservelast andetsteds.

- Et nyt værk skal kapacitetsmæssigt matche det, som vi i dag har på Svanemølleværket, hvilket er 270 MW, skriver Hofor i en mail til Energy Supply.

Hofor og Københavns Kommune har derfor i det sidste lange stykke tid kigget på mulige løsninger. En af dem har været i Svanemølleværkets baghave.

Sejlklubben består
Københavns Kommune har haft planer om bygge et nyt og mindre varmeværk på en plads bagved Svanemøllen. En plads, der i øjeblikket anvendes af Sejlklubben Frem.

Her ville et nyt varmeværk betyde en flytning af en lang række af aktiviteter, såsom bådvedligehold og sejlerskole, skriver TV2 Lorry.

Derfor har sejlklubben også kæmpet med næb og klør for at forhindre kommunen i at opføre varmeværket på pladsen. Hvilket nu er lykkedes.

- Mange måneders skriverier, møder, diskussioner, argumenter og arrangementer om Københavns Kommunes kommuneplan og inddragelse af Frems landsplads har givet resultat, lyder det fra Susanne Christiansen, der sidder i Frems bestyrelse.

Svanemøllen Lystbådehavn er Nordeuropas største, og det har været ét af sejlklubbernes mest centrale argumenter i dialogen med politikerne.

Alternativ placering
Nu hvor et varmeværk bag Svanemølleværket ikke bliver til noget, må kommunen ud og se på alternative placeringer for værket.

Sejlklubben Frem håber, at Hofor og By & Havn, der ejer værket og grunden, kan finde en løsning, hvor der kan skabes et varmeværk inde i Svanemølleværkets bygning – sammen med det nye museum.

Hos Hofor er man slet ikke kommet så langt – og vil helst ikke sige alt for meget om den kommende spids- og reservelastcentral.

- Hofors opgave er overordnet set at sikre fjernvarmeforsyningen i København. Det betyder i dette tilfælde, at vi skal bygge et nyt varmeværk til spidslast som erstatning for produktionen på Svanemølleværket, oplyser Hofor i en mail til Energy Supply.

Væsentligt for løsningen er, at den er teknisk mulig såvel som økonomisk fornuftig, understreger selskabet.

Placering inde eller ude
Sejklubben Frem har altså et ønske om et varmeværk inde i varmeværket. Men om det er en mulighed vil Hofor hverken be- eller afkræfte. Her har man mere fokus på at finde den mest optimale placering.

- Først og fremmest skal forsyningssikkerheden opretholdes, hvilket blandt andet betyder, at det nye varmeværk skal ligge tæt på de nuværende varmeledninger, oplyser Hofor i mailen.

- Vi er i tæt dialog med Københavns Kommune samt By&Havn om den mulige og bedste placering, skriver Hofor. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094