23948sdkhjf

73.000 arbejdsulykker ikke anmeldt af arbejdsgiverne

Når arbejdsgiverne ikke anmelder en arbejdsulykke, kan det enten skyldes uvidenhed eller frygt for, at arbejdsulykken vil skade virksomhedens image.

73.000 arbejdsulykker er siden 2003 blevet anmeldt af andre end arbejdsgiverne. Det viser data, som Arbejdsmarkedets Erhvervssikring har udarbejdet for Avisen.dk.

Det er arbejdsgiverne, der har ansvar for at anmelde det, når der sker en ulykke på jobbet. Men det sker langt fra altid, viser tallene fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, der tager imod anmeldelserne.

Ulykkerne er i stedet blevet anmeldt af medarbejderne selv, deres fagforeninger eller af hospitaler og læger, som har tilset medarbejderne i forbindelse med ulykkerne, oplyser Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.

De 73.000 arbejdsulykker, der er anmeldt af andre end arbejdsgiverne, udgør omkring 6 procent af de 1,2 millioner arbejdsulykker, som er blevet anmeldt siden 2003.

Rikke Helk, som er formand for de socialrådgivere, der arbejder i fagforeningerne, siger, at der kan være flere årsager til, at cheferne ikke får anmeldt alle ulykker.

- Det handler for det meste om, at arbejdsgiverne ikke ved, at ulykken er sket. Det er altid et tilbagevendende problem, at der simpelthen ikke er nogen, der ved noget om det. Og så er der selvfølgelig de arbejdsgivere, der ikke anmelder arbejdsulykkerne, fordi de ikke vil have det siddende på sig, siger hun til Avisen.dk.

Det oplever de eksempelvis i Dansk El-Forbund. De store virksomheder er meget optagede af at have et godt image som en virksomhed, hvor der ikke sker arbejdsulykker, forklarer socialrådgiver Lotte Fischer.

- De vil gerne have et flot skilt hængende, hvor der står "0 arbejdsulykker i 2017". Mellemlederne bliver målt på, hvor mange arbejdsulykker de har haft, og derfor prøver de nogle gange at tale de her skader ned, så de ikke bliver anmeldt, siger hun.

Den oplevelse bliver bekræftet af en undersøgelse, som Oxford Reseach har gennemført for Arbejdstilsynet. Bonusordninger og resultatkrav knyttet til antallet af arbejdsulykker kan have en negativ indvirkning på viljen til at registrere arbejdsulykker, står der i undersøgelsen. En produktionschef i en mellemstor industrivirksomhed siger blandt andet i undersøgelsen:

- Man kan være bange for at anmelde, for så får man flere tilsyn.

Det harmonerer dog ikke med det billede, som Dansk Byggeri får, når de taler med deres medlemmer, fortæller arbejdsmiljøchef Mette Møller Nielsen.

- Der bliver anmeldt flere og flere arbejdsulykker på byggepladserne, og mit klare indtryk er, at det ikke er fordi, der sker flere ulykker, men fordi arbejdsgiverne er blevet bedre til at anmelde, siger hun til Avisen.dk.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078