23948sdkhjf

Samarbejde mellem Added Values og Silkeborg Forsyning reducerer CO2-udledning med over 80 procent

Bæredygtighed og grøn omstilling er i fokus som aldrig før, og rådgivningsfirmaet Added Values har markeret sig som en markant spiller inden for rådgivning om energiproduktion og forsyning. Deres samarbejde med Silkeborg Forsyning illustrerer, hvordan ekspertise, samarbejde og engagement kan skabe markante fremskridt i reduktionen af CO2-udledning.

Silkeborg Forsyning stod over for en betydelig udfordring med at omstille deres energiproduktion for at opnå en mere bæredygtig drift og reducere deres miljøpåvirkning. Added Values trådte til som en dedikeret partner for at guide dem gennem denne komplekse proces. Med mere end 10 års erfaring fra branchen er Added Values eksperter inden for deres felt, hvilket blev tydeligt i samarbejdet med Silkeborg Forsyning.

Samarbejdet mellem de to parter er præget af en god og uformel omgangstone, hvor der er plads til åbenhed, dialog og kreativ tænkning. Ligeledes spiller det meget konstruktive samarbejde med COWI, som også rådgiver Silkeborg Forsyning, også en vigtig rolle for det samlede resultat. Trods den afslappede atmosfære er der lagt vægt på respekt for grænseflader og muligheden for at byde ind med innovative forslag. Den klare arbejdsfordeling og det fælles mål om at gennemføre projektet med succes er afgørende for samarbejdets positive udfald.

Det giver en ro og en tryghed, at vi ved, vi har Added Values med fra start til slut. Mogens Lyhne, projektchef, Silkeborg Forsyning.

”Silkeborg Forsyning har lige nu omkring 50.000 forbrugere tilsluttet. Vi ser ind i at skulle øge varmeproduktionen betydeligt, fordi fjernvarme bliver mere populært både i de nye områder, der skyder op i Silkeborg og på grund af gaskonverteringer. Desuden skal de løsninger, vi vælger, holde mange år ud i fremtiden, så det er afgørende, at der bliver taget højde for så mange parametre som muligt, så vi kan ramme plet i første forsøg. Så det er et ambitiøst og komplekst projekt at rulle ud. Added Values’ dedikation til at yde den bedste rådgivning har været tydelig hele vejen igennem processen. Deres evne til at forstå Silkeborg Forsynings unikke behov og udfordringer samt deres ekspertise inden for energiproduktion og forsyning har været afgørende for projektets succes,” siger Mogens Lyhne, der er projektchef i Silkeborg Forsyning.

Beregninger og modeller er nøglen

Det vellykkede partnerskab mellem Added Values og Silkeborg Forsyning har taget udgangspunkt i Added Values egne analyseværktøjer. Gennem de sidste 10 år har Added Values løbende udviklet værktøjer, som kan afdække kundens behov og beregne hvilke investeringer, der skal laves hvor henne og hvornår.

Startfasen er utrolig vigtig for Added Values, og derfor anvender de deres eget digitale modelleringsværktøj, AVPlan, i den indledende strategifase, som afdækker, beregner, simulerer og modellerer data, energianlæg og scenarier.

”De nye produktionsanlæg er en stor investering for vores kunder, og derfor er det vigtigt for os som rådgiver, at vi kan tage højde for så mange forskellige parametre som muligt, inden vi i fællesskab med kunden beslutter, hvilken investering der er optimal under de pågældende omstændigheder. Som beslutningstager er det vigtigt, at kunden kan hvile i, at de forskellige scenarier er trykprøvede, inden der investeres. Og vores beregningsværktøj kan gøre netop det,” forklarer Tommy Mølbak, medejer i Added Values.

Når investeringsplanen er på plads, tager Added Values Modelica i brug. Det er et andet værktøj, der fokuserer på optimering af styring og drift. Værktøjet kan simulere forskellige driftsituationer og opdage eventuelle fejl, inden anlæggene tages i brug. 

”Vi prøver hele tiden at optimere på design og drift af de anlæg, der bliver implementeret. Vi har både stor ekspertise i at anvende de her værktøjer og i at drifte selve anlæggene. Vores medarbejdere har en stor teknisk viden, der gør, at de planer, vi lægger sammen med kunden, ikke kun bygger på teoretisk viden men også på en stor teknisk og praktisk viden om de metoder og anlæg, der er i spil,” siger Tommy Mølbak.

Selvom en plan er afprøvet, planlagt og tilrettelagt, anbefaler Added Values altid løbende at teste nye ting af gennem værktøjerne, så man er forkant med, at teknologierne udvikler sig, og at omverdenens markeds- og rammebetingelser ændrer sig. På den måde er planen detaljeret og samtidig fleksibel, så den kan tilpasses eventuelle markedsudsving.

Til Silkeborg Forsyning lavede man en strategiplan i 3 faser, og første fase endte med et 20 MW  biomasseanlæg, der fyrer med have-park affald, en 50 MW el-kedel og et 22 MW luft-til-vand varmepumpeanlæg. Anlæggene forventes at være klar til brug i starten af 2025, og Silkeborg Forsyning forventer derefter en samlet CO2-reduktion på 83 procent.

Giver tryghed og ro i maven

Med kombinationen af stor teoretisk grundighed, teknisk forståelse og praktisk erfaring fungerer Added Values også som samarbejdspartner, når det kommer til driften af de valgte anlæg og løsninger. Added Values udarbejder koncepterne til den overordnede styring af anlæggene, som består af flere parallelt samarbejdende produktionsanlæg, således at der altid kan produceres billigst muligt alt efter omstændigheder og markedsudsving. Det er noget, der giver ro i maven hos Silkeborg Forsyning.

”Det giver en ro og en tryghed, at vi ved, vi har Added Values med fra start til slut. Samtidig giver det også en ro i bestyrelsen, at vi kan svare helt konkret på de spørgsmål, de har, fordi Added Values bruger deres værktøjer til at afdække alle relevante situationer. Som kunde kan man altså hvile i, at Added Values har styr på tingene helt fra projektering til den endelige drift. De har været en afgørende spiller i, at vi kan leve op til vores klimaambitioner,” siger projektchef Mogens Lyhne fra Silkeborg Forsyning.

Hos Silkeborg Forsyning er man netop nu i gang med at installere og opsætte de valgte anlæg, og selvom vejret ikke har været med projektet, er der nu godt gang i byggepladsen, og Silkeborg Forsyning følger spændte med i processen.

ADDED VALUES

Added Values har hovedkontor i Vejle og har siden 2013 leveret højtspecialiserede rådgivningsydelser i form af analyser, vurderinger, strategisk planlægning og procesoptimering.

De beskæftiger sig både med langsigtede strategiske problemstillinger med rådgivning til forsyningsselskaber, der ønsker at optimere deres investerings- og anlægsportefølje og med konkret opstart og driftsoptimering af anlæg.

Added Values arbejder helhedsorienteret, og deres rådgivning er baseret på avancerede modelberegninger, der sikrer maksimal værdi og robusthed for deres kunder.

Læs om Added Values’ rådgivningsydelser her: addedvalues.eu

Læs om Silkeborg Forsynings ambitiøse plan her: silkeborgforsyning.dk/grønfjernvarme

Kilde: Added Values

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078