23948sdkhjf

Udsigt til stigende fjernvarmepriser

Landets fjernvarmekunder kan efter ny afgørelse i Energitilsynet se frem til en stigning i fjernvarmepriserne på op imod 20 procent.
Hovedparten af danske husstande og virksomheder, der modtager fjernvarme, må se frem til stigende priser på fjernvarme. Prisstigningerne vil variere mellem fjernvarmevirksomhederne - afhængig af de konkrete forhold og virksomhedernes krav - men kan blive op til 20 procent. Det skriver Energitilsynet i en pressemeddelelse.

Prisstigningerne skyldes, at ejerne af fjernvarmevirksomhederne efter loven kan kræve renter af de værdier, ejerne har investeret. Når de i mange tilfælde ikke har gjort det før, skyldes det, at Energitilsynet skal godkende omkostningen, dvs. renten og de investerede værdier. Nu foreligger den første endelige afgørelse fra Energitilsynet om forrentning af indskudskapital.

Den konkrete afgørelse handler om EnergiGruppen Jylland Varme A/S fra Herning. I sommer krævede Energitilsynet, at ejernes ønske om forrentning (for perioden 2003-2010) blev nedsat fra 464 mio. kr. til 282 mio. kr. At afgørelsen nu er endelig står klart, efter at parterne i sagen netop har besluttet at acceptere Energitilsynets afgørelse uden at anke sagen.

Får betydning for flere sager
Afgørelsen vil danne skole for efterfølgende sager. Energitilsynet har aktuelt ca. 50 ansøgninger liggende fra fjernvarmevirksomheder i København, Århus, Odense og en række andre byer. Afgørelsen vil derfor på sigt berøre hovedparten af danske fjernvarmeforbrugere.

- Der er nu skabt klarhed over et væsentligt element i de økonomiske rammer for fjernvarmevirksomhederne og varmeforbrugerne. Ligesom i Herning-sagen vil vi i vores behandling af de tilbageværende sager lægge vægt på at balancere hensynet til, at fjernvarmevirksomhederne får en rimelig forrentning af kapitalen, og at kunderne får rimelige varmepriser, helt som det er intentionen i lovgivningen på området, siger direktør Finn Dehlbæk, Energitilsynet.

- Vi vil nu sætte fart i vores sagsbehandling, så de ansøgninger, vi aktuelt har inde, kan blive afgjort så hurtigt som muligt. Sagerne er komplicerede, da de består af mange økonomiske delelementer, som der skal tages konkret stilling til. Imidlertid er det i alles interesse, at de beløb, ejerne har til gode hos forbrugerne, bliver konstateret, så de kan blive opkrævet - både af hensyn til kunderne og af hensyn til virksomhederne, siger Finn Dehlbæk.

Energitilsynet vil sikre, at forrentningen bliver regnet ind i varmeprisen på en rimelig måde.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079