23948sdkhjf

Vestre Landsret omstøder afgørelse i sag om transport af gas

Vestre Landsret har den 16. april 2020 afsagt dom i en sag fra oktober 2012 og januar 2014, hvor det daværende Energitilsyn (nu Forsyningstilsynet) traf afgørelse i en klagesag om prisen for transport af naturgas i Dong’s opstrømsrørledning fra gasfeltet Tyra.

Det danske opstrømssystem for naturgas er de rørledninger, som udgør transportforbindelsen fra produktionsfelterne i den danske del af Nordsøen til den jyske vestkyst.

Energitilsynet pålagde dengang Dong Naturgas (nu Ørsted Salg og Service) at nedsætte prisen, som Maersk Energy Marketings (nu Total Energy Marketing) skulle betale for transport af naturgas i Ørsteds gasledninger i Nordsøen i perioden juli 2011 til oktober 2012.

Afgørelserne blev stadfæstet af Energiklagenævnet i oktober 2013 og juni 2014.

Ørsted indbragte i april 2014 Energiklagenævnets afgørelser for domstolene.

Ophæver dommen
Landsretten ophæver med sin dom Energitilsynets og Energiklagenævnets afgørelser.

- Retten finder, at Energitilsynet og Energiklagenævnet i første række burde have lagt vægt på en undersøgelse af markedets praksis i stedet for overvejende at have lagt vægt på en økonomisk beregningsmodel. Retten finder endvidere, at afgørelserne lider af mangler, både hvad angår visse antagelser og parametre i den anvendte økonomiske model, og hvad angår undersøgelsen af markedets praksis, skriver Forsyningstilsynet i pressemeddelelsen.

Landsretten finder også at Energitilsynets markedssammenligning ikke i tilstrækkelig grad har inddraget aftaler af tilsvarende varighed og omfang, men alene har foretaget en meget snæver markedssammenligning.

Dommen fastslår dog, at inddragelsen af den økonomiske model i Energitilsynets skønsgrundlag var saglig, og Energiklagenævnet frifindes i forhold til Ørsteds påstand om, at der ikke var hjemmel til at inddrage opbygget kapital (overskud) i modellen.

Urimelige tariffer
Det var også en del af retssagen, om Energiklagenævnet skulle anerkende, at tarifferne fastsat af Ørsted ikke var urimelige.

Landsretten tager dog ikke stilling til dette, da en sådan afgørelse i følge retten skal træffes af Forsyningstilsynet. Derfor frifindes Energiklagenævnet i denne påstand.

Ankefristen er nu udløbet, og ingen af sagens parter har anket sagen til Højesteret.

Forsyningstilsynet er nu i gang med at afdække de nærmere konsekvenser af dommen, og tilsynet vil herefter tage stilling til, hvad de næste skridt i sagen vil være.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094