23948sdkhjf

Priserne på fjernvarme er faldet igen

Kloge investeringer skal sikre næste prisfald

I gennemsnit er priserne på fjernvarme faldet med 3,8 procent fra marts 2017 til marts 2018.

Ifølge Energitilsynet svarer det til, at den gennemsnitlige varmeregning for en standardbolig på 130 kvm er faldet med ca. 489 kr. fra ca. 12.761 kr. til ca. 12.272 kr.

En væsentlig årsag til faldet i fjernvarmepriserne vurderes at være faldende varmeproduktionsomkostninger som følge af lavere brændselsomkostninger og omkostninger til køb af varme.

Varmepriserne er de seneste tre år faldet med ca. 9,1 procent svarende til ca. 1.230 kr. fra marts 2015 til marts 2018. 

Fjernvarmeselskaberne leverer
Det er den laveste fjernvarmepris Energitilsynet har registreret nogen sinde og det vækker glæde hos Dansk Fjernvarm, der godt kan genkende den udvikling, som Energitilsynet beskriver.

- Det er meget tilfredsstillende, at fjernvarmeselskaberne fortsætter med at reducere deres omkostninger, så priserne for vores kunder får endnu et hak nedad. Det er det vores kunder og politikerne efterlyser, så det er meget glædeligt at se, at fjernvarmeselskaberne leverer og har reduceret prisen på fjernvarme med 14,3 procent de seneste fire år, siger Rune Moesgaard, der er politisk chef i fjernvarmeselskabernes brancheforening, Dansk Fjernvarme.

- Samlet set har fjernvarmeselskaberne siden april 2016, hvor der blev indgået politisk aftale om at reducere prisen på fjernvarme, barberet i alt 1,5 milliarder kroner af forbrugernes regning. Det er penge, der går direkte tilbage til kunderne i form af lavere varmeregninger, fortæller Rune Moesgaard.

Kloge investeringer skal sikre næste prisfald
Den 31. december i år bortfalder det tilskud, som fjernvarmeselskaberne har modtaget for at sikre balancen i elsystemet, og en række selskaber forventer derfor, at deres priser efterfølgende vil stige. Den politiske beslutning om, at tilskuddet skal bortfalde blev truffet under forudsætning af, at prisen på el ville stige, så selskaberne kunne fastholde sund indtjening og økonomi. Men i stedet for at stige er elprisen faldet.

Det får Dansk Fjernvarme til at efterlyse politiske løsninger, hvis selskaberne skal fortsætte den gode udvikling med lavere priser i stedet for stigende priser.

- Fjernvarmeselskaberne har især to store barrierer for, at de kan tage de næste skridt mod lavere priser for kunderne. Den ene er kravet om, at de skal producere både el og varme. Den anden er, at en del af dem skal fyre med afgiftstung naturgas, selvom der findes billigere og mere miljøvenlige brændsler, der ovenikøbet binder energisystemet bedre sammen., siger Rune Moesgaard, der fortsætter:

- Ophæves de to krav, der nok gav mening engang, men som i dag er blevet en gevaldig klods om benet, så vil selskaberne reelt få frihed til at foretage kloge investeringer i ny teknologi og dermed sætte priserne endnu lavere ned.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094