23948sdkhjf

Kronprinsen gik i fars fodspor og skød nyt energi-eventyr i Nordsøen i gang

Lagringen af CO2 i den danske undergrund er nu i gang. 

Det skete ved begivenheden First Carbon Storage i regi af pilotprojektet Greensand af Ineos og Wintershall DEA.

Kronprinsen gav signal til at lagre den første CO2 i Danmark, 50 år efter Prins Henrik åbnede for produktionen af olie og gas fra den danske Nordsø.

- For 50 år siden markerede min far, prins Henrik, starten på det, der blev et dansk olie- og gaseventyr i Nordsøen, der skabte tusindvis af arbejdspladser i Danmark. I dag åbner vi et nyt kapitel for Nordsøen. Et grønt kapitel. Den danske undergrund rummer et stort potentiale for at lagre CO2, og det giver mig en stor glæde i dag at kunne vende trafikken i rørene og sende CO2 tilbage i den danske undergrund til gavn for klimaet, for Danmark, for Europa og vores planet, siger Kronprinsen fra scenen ved First Carbon Storage i Esbjerg.

Det er første gang at CO2 er lagret i den danske undergrund. 

- CO2-lagring i Danmark eksisterer ikke længere kun på papiret - nu er processen en realitet, og det bringer os et godt skridt tættere på at nå klimamålene. For 50 år siden talte vi om gas og olie, når vi talte om Nordsøen. Men i dag kan jeg i stedet kalde det et spirende grønt erhvervseventyr - og det er stort, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Stort øjeblik for Europas grønne omstilling

FN's Klimapanel (IPCC) har gentagne gange fastslået, at fangst og lagring af CO2 er helt afgørende for at nå klimamålene. Også Europa-Kommissionen anser fangst og lagring af CO2 som en væsentlig brik på vejen mod et CO2-neutralt Europa. Kommissionen anslår, at der i 2050 skal lagres op mod 300 millioner tons CO2 årligt, hvis EU skal indfri ambitionerne om klimaneutralitet.

Formand for Europa-Kommissionen Ursula von der Leyen deltog også med en videotale, hvori hun understregede, hvor meget det betyder for EU, at CO2 nu også lagres i Danmark.

- Dette er et stort øjeblik for Europas grønne omstilling og for vores cleantech-industri. Den første fulde værdikæde for fangst og lagring af CO2 i Europa. I viser, at det kan lade sig gøre. At vi kan vækste vores industri gennem innovation og konkurrence og samtidig fjerne CO2-udledninger fra atmosfæren gennem opfindsomhed og samarbejde. Mine damer og herrer, det er selve kernen i Europas konkurrencedygtige bæredygtighed, lød det i en videotale fra formand for Europa-Kommissionen, Ursula von der Leyen.

De danske klima-ambitioner

Project Greensand arbejder målrettet for, at der kan lagres op mod 1,5 millioner tons CO2 om året i den danske del af Nordsøen i 2025/2026. I 2030 ventes det, at der potentielt kan lagres op mod 8 millioner tons CO2 om året i Siri-området i Nordsøen, der opereres af Ineos Energy Danmark. 

Fangst og lagring af CO2 spiller en central rolle i SVM-regeringens mål om klimaneutralitet i 2045.

 - Den danske undergrund kan lagre meget mere CO2, end vi nogensinde kommer til at fange i Danmark. Derfor er jeg meget glad for, at hele perspektivet på den danske undergrund fra dag ét er baseret på en industriel tankegang, hvor disse ressourcer skal bringes ud på markedet og hjælpe andre lande med at nå deres klimamål på et kommercielt grundlag, siger Klima-, Energi-, og Forsyningsminister, Lars Aagaard.

Om Project Greensand

Konsortiet bag Project Greensand består af store danske og internationale virksomheder med ekspertise indenfor CCS, internationale forskningsinstitutioner og universiteter såvel som mindre startups med banebrydende idéer til overvågningsteknikker.

Project Greensand arbejder målrettet for, at der kan lagres op mod 1,5 millioner tons CO2 om året i den danske del af Nordsøen i 2025/2026.

I 2030 ventes det, at der potentielt kan lagres op mod 8 millioner tons CO2 om året i Siri-området i Nordsøen, der opereres af INEOS Energy Danmark.

Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram støtter Project Greensand.

29. september 2022 indgik Danmark, Belgien og Flandern en banebrydende aftale, der gør det muligt at transportere CO2 på tværs af landegrænser med henblik på geologisk lagring.

6. december 2022 gav Energistyrelsen Project Greensand tilladelse til at lagre CO2 i Nordsøens undergrund i forbindelse med Project Greensands pilotfase.

6. februar 2023 fik INEOS og Wintershall Dea tilladelse til storskala lagring af CO2 i Nordsøen udstedt af Klima-, Energi-, og Forsyningsministeriet.

Kilde: Project Greensand

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095