23948sdkhjf

Thyborøn Havn scorer kontrakt på udskibning af 41 fundamenter

Den belgiske entreprenør DEME og Thyborøn Havn har indgået en kontrakt vedrørende installation af de 41 fundamenter i Vattenfalls havvindmølleparker Vesterhav Syd og Vesterhav Nord.

DEME er en af partnerne i VindØ-konsortiet med bl.a. PensionDanmark, PFA og CIP,  som offentligt har meldt deres interesse for at bygge den kunstige ø til Energiø Nordsøen, der udbydes senere i foråret.

Fundamenterne, som entreprenøren DEME skal stå for at installere, er stålkonstruktioner på i alt 41 monopæle og overgangsstykker. 

De 77 meter lange monopæle, hver på omkring 622 tons, vil blive produceret af virksomheden EEW i Rostock i Tyskland. De dertilhørende overgangsstykker vil blive produceret i Bladt Industries A/S i Aalborg. Hver TP har en højde på 22,5 meter og en vægt på 275 tons.

De store fundamenter vil blive sejlet sætvis til Thyborøn Havn på pramme hen over foråret. 

DEMEs store installationsfartøj ved navnet Innovation, med en længde på 147,5 meter og en bredde på 42 meter, vil løbende sejle ind til Thyborøn Havn for at blive lastet med fundamenter, og ud til havvindmølleparkernes placering i Nordsøen for at installere fundamenterne.

Unikke havnefaciliteter

Det er første gang at et så stort havvindmøllepark-installationsprojekt køres fra Thyborøn Havn, der byder på 300.000 kvadratmeter kajnært areal til oplagring af hovedkomponenter samt et kajanlæg med en bæreevne på op til hele 23 tons pr kvadratmeter.

Faciliteter, der faldt i DEMEs smag, siger projektchef Jan Van de Velde fra DEME. 

Han fremhæver Thyborøn Havns faciliteter til offshore installation og den åbne dialog med Thyborøn Havn omkring forberedelserne til projektet. V

- Vi føler os således helt trygge ved at være de første, som opererer i så stor skala på Thyborøn Havn og er glade for at kunne skubbe til udviklingen med vores valg af havn og bidrage til en øget havnekapacitet til de mange kommende projekter, der planlægges til fremtiden i Nordsøen, siger Jan Van de Velde. 

Tilpasningsprojekt

Samarbejdet med DEME og Vattenfall har bidraget til en væsentlig tilpasning af havnen til netop de store projekter.

Thyborøn Havn har derfor etableret en ny dybvandssejlrende på 11 meter vanddybde fra Nordsøen og hele vejen til offshore projektkaj-faciliteterne på havnen.

- Som havn har vi oplevet DEME som en utrolig professionel og seriøs samarbejdspartner, der har været med til at skubbe os det sidste stykke af vejen. I al beskedenhed har vi så også vist, at en havn som Thyborøn kan levere på de forudsætninger, som vi har lovet og givet hinanden håndslag på. Det er vi stolte af, siger direktør Jesper Holt Jensen, fra Thyborøn Havn.

Ugeneret arbejde

DEME´s projektchef Jan Van de Velde ser store muligheder i kajfaciliteterne på havnen i Thyborøn, der både byder på et solidt sværgodskajanlæg og god plads på det store kajnære baglandsareal.

- Der er klare fordele i, at vi på kajanlægget i Thyborøn kan arbejde ugeneret under installationsprojektet, og uden fare for selv at komme til at genere andre under arbejdet i havn, siger Jan Van de Velde.

Derfor er det en fordel, at havnens projektkajfaciliteter ligger placeret i et lukket havneområde langt væk fra bymidten.

Den sikre besejling i al slags vejr med havnens naturligt beskyttede placering inde i Limfjorden og en sejlrende helt uden kødannelse har været lige så afgørende for valget af Thyborøn Havn til installationen af fundamenterne, oplyser DEME. 

Thyborøn Havn, Vattenfall AB og DEME vil i starten af installationsprojektet invitere til rundvisning i busser på projektkajanlægget, mens installationsfartøjet er i havn. DEME vil være til stede for at fortælle om det store installationsprojekt. 

Artiklen er en del af temaet Energiøer.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125