23948sdkhjf

Hofor og Innargi i samarbejde om bæredygtig energiforsyning i Nordhavn

Visionen for byudviklingen af Nordhavn har fra første færd været at skabe fremtidens bæredygtige bydel. Et vigtigt element i at skabe bæredygtige byer er, at de bliver forsynet med grøn energi.

Visionen for Nordhavn rykker nu endnu et skridt nærmere med et nyt samarbejde mellem Hofor, Innargi og By & Havn, som har en ny og ambitiøs plan i gang for de næste etaper af byudviklingen i Nordhavn

Der lægges planer for en bæredygtig el- og varmeforsyning lokalt produceret i Nordhavn, hvor forskellige løsninger såsom geotermi, havvandsvarmepumper, fjernkøling og lavtemperaturfjernvarme forventes at blive kombineret. 

Stort potentiale

Energiplanlægningen af Nordhavn, er en del af arbejdet med den såkaldte strukturplan for Nordhavn, som giver det store overblik over, hvordan arealerne i fremtidens Nordhavn kan anvendes og herunder hvordan bydelen kan bidrage til hovedstadens energiforsyning og hvor det er velegnet at placere forsyningsanlæggene. 

Energiløsningerne skal ikke kun forsyne Nordhavn, men indgår i det samlede forsyningssystem for hovedstaden – og på en større skala er det netop de nye, grønne løsninger, der skal reducere klimaaftrykket fra energiproduktion. 

Potentialet er stort, fortæller Ingvar Sejr Hansen, udviklingsdirektør i By & Havn:

- Mange danskere overvejer i disse år, hvordan de selv kan bidrage til den grønne omstilling. Nogen skifter til varmepumper i deres hus eller sætter solceller på deres tag. Men effekten er langt større, når man laver nye kollektive grønne løsninger. En bæredygtig ny bydel i Nordhavn, hvor energiforsyningen er baseret på havvandsvarmepumper, geotermi og lavtemperaturfjernvarme, er mig bekendt ikke set noget sted i verden før. Det vil give et kæmpe bidrag ikke bare til energiforsyningen i København, men til hele den grønne omstilling i Danmark, siger Ingvar Sejr Hansen. 

Geotermi & Havvand

Især brugen af geotermi er der store forventninger til, da Nordhavn er et område, hvor undergrunden er velegnet til at bore 30-80 grader varmt geotermisk vand op til overfladen og overføre varmen til fjernvarmenettet.

Nordhavn er desuden ideelt til placering af en havvandsvarmepumpe, da der fra spidsen af Nordhavn er kort afstand til de dybe dele af Øresund, hvor man skal hente varmen. 

- Geotermisk varme er en oplagt løsning i et område som Nordhavn. Det er grøn, emissionsfri varme, som ikke støjer, og som kun kræver lidt plads sammenlignet med mange andre energiteknologier. Samtidig er det en af de få vedvarende energikilder, som kører stabilt, uanset om solen skinner, eller vinden blæser, siger Mathas Schou Gammelgaard, direktør for Strategisk Varmeudvikling i Innargi. 

Den nærmere placering af de tekniske anlæg er under afklaring, men forhåbningen er, at det geotermiske anlæg kan være klar til at levere fjernvarme til nettet i 2030.

Hofor og varmen

Det bliver Hofor, der skal aftage varmen og føre den ind i fjernvarmesystemet og ud til varmeforbrugerne.

- Vi benytter flere lokale vedvarende energikilder, der kan udnyttes via store varmepumper. Særligt havvand og geotermi, varmeenergi fra jordens indre, er fantastiske, da de kan levere året rundt. Vi ser frem til at være med i udviklingen af en bæredygtig bydel i Nordhavn, der prioriterer arealer til en lokal varmeproduktion, som gør varmeforbrugerne til centrale spillere i arbejdet med at få en lokal, bæredygtig energiforsyning til at fungere optimalt i samspil med det samlede københavnske fjernvarmenet, siger direktør for forsyningsstrategi og vind i Hofor, Charlotte Søndergren.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093