23948sdkhjf

Naturgasforbruget halveres: Produktionen af 60.000 tons ost kobles på det lokale fjernvarmesystem

Tvis skal forsyne Arlas mejeri i Taulov med rum- og procesvarme til produktionen af 60.000 ost om året så som Danbo, Havarti og Maribo. Helt konkret betyder mejeriets opkobling på fjernvarmenettet at mejeriet skruer gevaldigt ned for naturgassen og halverer forbruget. 

Ved konverteringen til fjernvarme på Taulov Mejeri spares der 37 procent af den nuværende CO2- udledning fra varmeforbruget. 

- Vi opvarmer omtrent 600 millioner kg mælk om året, som vi laver til nogle af Danmarks mest kendte oste-produkter så som Klovborg og Riberhus, og vi eksporterer 36.000 tons af ost til hele verden. Det kræver meget energi, og vi har et mål om at reducere vores CO2 udledning med 63 procent  i 2030, hvorfor investeringen i tilslutningen til fjernvarme på Taulov Mejeri er den rigtige langsigtede beslutning og en effektiv måde at reducere vores CO2-udledning med én enkelt manøvre. Det giver også en mærkbar økonomisk fordel med de nuværende energipriser, og vi efterkommer vores interne ønske -også blandt vores kolleger – om at fokusere på energieffektive løsninger, siger Klaus Jeppesen, Mejeridirektør, Taulov Mejeri i en pressemeddelelse. 

Vekslerstation og transmissionsledning

Varmetransmissionsselskabet Tvis, der skal levere rum- og procesvarmen, investerer i en ny nabobygning til Taulov Mejeri, som er en 10 MW vekslerstation på 80 kvadratmeter. Samtidig forbinder selskabet den med en halv kilometer transmissionsledning til det 123 kilometer lange varmesystem på tværs af fire kommuner i Trekantområdet. 

- Vi er meget glade for aftalen med Arla, da interessen for fjernvarme stiger, og Tvis kan levere til både virksomheder og fjernvarmeselskaber, så de kan udfase olie- eller gasfyr. Der er et stort potentiale i at bruge fjernvarme til procesvarme, og vi har varme tilgængeligt, som kan understøtte produktionsvirksomhederne, siger Jørgen Nielsen, direktør for Tvis.

Konverteringen af naturgassen vil blive gennemført i løbet af 2023.

I løbet af 2023 vil der på mejeriet også blive arbejdet videre med at undersøge mulighederne for erstatning af den resterende del af naturgassen således naturgassen også kan fjernes de resterende 4 måneder om året.

Ambitiøs og omfattende investeringsplan

Byrådene i Tvis’ fire ejerkommuner har godkendt en samlet investeringspakke for de næste tre år, så TVIS kan investere i 12 konkrete fjernvarmeprojekter mellem 2023 og 2025. 

Både nye fjernvarmeforbrugere, overskudsvarmeleverandører og industrikunder, der skal bruge procesvarme til produktion, skal kobles på TVIS-nettet. Udover væsentlige reduktioner i gasforbruget og økonomiske besparelser hos forbrugerne, så vil alle projekter tilsammen reducere CO2-udledning fra varme med 460.000 tons.

- Det er en ambitiøs og omfattende investeringsplan, som ikke er set lignende siden TVIS blev etableret for 40 år siden, og investeringerne kommer på et meget afgørende tidspunkt. De sidste to år har vi udvidet Tvis-nettet med 40 kilometer til tre nye fjernvarmeselskaber, som udfaser gas og reducerer CO2-udledning med 186.000 tons. Nu tager vi tilløb til at udvide med yderligere mindst 21 kilometer, hvor vi understøtter vores ejerkommuner i deres strategier for at udfase fossile brændsler. Vi kommer ud til nye forbrugere, samtidigt med, at det bliver billigere for eksisterende forbrugere i Tvis-nettet, siger Lars Schmidt, Bestyrelsesformand for Tvis. 

Typisk er det fjernvarmeselskaberne, der forsyner nye forbrugere, men en mere fleksibel ejerstrategi fra 2021, gør det muligt at tilkoble virksomheder til Tvis-systemet, når fjernvarmeselskaberne har for langt.

Se nøgletal for:
Læs mere om: TVIS Taulov Mejeri
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.61