23948sdkhjf

Første etape af milliard-investering i sol skydes i gang på Fyn

Den danske solenergivirksomhed Nordic Solar tager i november 2022 første spadestik til en ny solpark i Højby på Fyn. 

Solparken i Højby etableres i samarbejde med GreenGo Energy Group, som sammen med Nordic Solar sigter mod en portefølje på mere end 250 MWp, svarende til en investering på mere end 1 milliard kroner over de næste 3-5 år.

- Vi er stolte over at kunne bidrage til den grønne omstilling og glæder os over partnerskabet med Nordic Solar. Vi forventer os meget af samarbejdet og går i gang med opbygningen af solparken i Højby til november, som er den første etape af en større aftale, siger Karsten Nielsen, der er CEO hos GreenGo Energy.

Understøtter omstillingen

Etableringen af solparken falder ganske godt i tråd med udbygningen af det grønne energinet, der er en del af Odense Kommunes strategi for den grønne omstilling. 

- Vi er meget glade for, at der i Højby bliver etableret en solpark, der kan understøtte Odenses grønne omstilling. Særligt i en tid, hvor vi lige nu ser, at der er ekstra pres på vores energiforsyning. Det er vigtigt, at vi får skabt en endnu større produktion, der kan skabe grøn energi, siger Søren Windell (C), der er rådmand for By- og kulturforvaltningen i Odense Kommune, og som bakkes op af Tim Vermund (A), der er klima- og miljørådmand:

- Vi har store ambitioner for den grønne omstilling i Odense, og alle byrådspartier står bag aftalen om, at Odense senest i 2030 skal være klimaneutral. Det kan den nye solpark i Højby bidrage til. Og så glæder jeg mig selvfølgelig over, at der i projektet er et fokus på biodiversitet, så solparken også gavner dyrelivet, siger Tim Vermund.

Fokus på biodiversitet

Efterspørgslen efter solenergi stiger hele tiden markant, men med den voldsomme efterspørgsel kommer der samtidig et behov for enorme landarealer. Og det kalder, ifølge Nordic Solar, på, at der skal tænkes
i biodiversitet i alle fremtidige solparker.

- Selvom det reelt kun vil kræve to procent af Danmarks landbrugsarealer at dække hele landets elforbrug med solenergi, så skal vi selvfølgelig tænke naturen med, når vi laver solparker, og derfor skal vi tænke biodiversitet ind i endnu højere grad end før. Vi er ved at færdiggøre en solpark på Als med fokus på biodiversitet, og det er de erfaringer og tanker, vi tager med ind i projektet her på Fyn, fortæller Glenn Aagesen, der er COO hos Nordic Solar.

Samarbejdet består foruden Nordic Solar og GreenGo Energy også af rådgivningsvirksomheden Mols Consulting, der står for arbejdet med biodiversitet i solparken.

Om solcelleparken

Igangsættelsen af arbejdet med solparken i Højby starter i november 2022, og solparken forventes at være klar til drift i løbet af 2023.

Solparken får en årlig kapacitet på 32 MWp og skal forsyne det, der svarer til 11.000 husholdninger eller en række virksomheder med grøn elektricitet.

Omkring solparken i Højby vil der bl.a. blive plantet levende hegn, som vil afskærme for indsyn til solparken fra omkringliggende beboelse, og der vil blive genetableret vandhuller og placeret fældede træstammer omkring solcellerne, til glæde for forskellige insekter og dyr.

Kilde: Nordic Solar

Se nøgletal for:
Læs mere om: Højby
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.317