23948sdkhjf

Forsyningssituationen: Det offentlige skal gå forrest og skrue ned for varmen

Lige nu afholdes et pressemøde med klimaminister Dan Jørgensen (S), erhvervsminister Simon Kollerup, skatteminister Jeppe Bruus (S) og direktør for Energistyrelsen Kristoffer Böttzauw i spidsen. 

På pressemødet har de løftet sløret for de tiltag, der skal få os gennem vinteren.

 Blandt andet udstedes en statsgaranti på 100 milliarder kroner til landets elselskaber. 

Derudover ser vi ind i en vinter, hvor især det offentlige bringes i spil.

- Selvom de danske gaslagre er fyldte med 95 procent, så kan forsyningssikkerheden blive presset til vinter. Ikke bare på gassen men også på elproduktionen og elpriserne. Og selvom vi har gjort meget indtil nu, skal vi gøre mere. Vi skal spare på energien, siger klimaminister Dan Jørgensen på mødet. 

Og det er her det offentlige skal stå forrest. 

- Temperaturen i offentlige bygninger skal sænkes til 19 grader. Vi forkorter fyringssæsonen , så der først tændes for varmen, når temperaturen inde er faldet til under 19 grader, siger Dan Jørgensen. 

Derudover vil der blive slukket for al unødvendig belysning på offentlige bygninger - dog med undtagelser som hospitaler, plejehjem og vuggestuer. 

- Her skal selvfølgelig spares hvis der kan, men som udgangspunkt er de undtaget, siger Dan Jørgensen.

Skru ned for varmen

Samtidig med meldingen om at reducere forbruget i det offentlige skruer Energistyrelsen op for en kampagne om energisparetiltag, som man har kørt hen over sommeren. 

- Kort fortalt er de vigtigste spareråd at gøre sit hus klar til vinteren. Det kan være at sætte tætningslister i vinduerne, eller at isolere bedre, at skrue ned for varmen og at begrænse brugen af varmt vand, siger Kristoffer Böttzauw.

Energistyrelsens direktør, Kristoffer Böttzauw, siger på pressemødet, at man ikke forventer at måtte afbryde strømmen den kommende vinter. 

De vigtigste spareråd- og tiltag - til det offentlige og til danskerne

Det offentlige gør nu klar til at:

1. At sænke temperaturen til 19 grader i offentlige kontorbygninger mv.

2. Slukning af belysning udendørs på offentlige bygninger.

3. At forkorte fyringssæsonen.

4. Energistyrelsens kampagnemateriale med spareråd til arbejdspladsen fordeles blandt medarbejdere, så de har mulighed for selv at tage initiativer, såsom at slukke lyset og skærmen efter sig i møderum.

Fire overordnede spareråd til danskerne

Bladene hænger endnu på træerne, men inden længe går Danmark en koldere periode i møde. Der er fire overordnede energispareråd for den kommende tid, som danskerne bør huske på for at understøtte forsyningssikkerheden og tage toppen af energiregningen. De fire råd er:

1) Skru ned for varmen

2) Begræns brugen af varmt vand

3) Spar på strømmen - sluk for apparater, når de ikke er i brug og for unødvendig belysning

4) Brug strømmen, når den er billigst

Kilde: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet/Energistyrelsen

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094