23948sdkhjf

Gasforbruget i Danmark er styrtdykket: Fjernvarmen trækker en stor del af læsset

Nye tal fra Evida peger på, at gasforbruget fra gasdistributionsnettet i første halvår 2022 er faldet markant i både de private husstande, blandt virksomheder og i varmeforsyningen.

Rent faktisk er gasforbruget samlet set faldet 17 procent i de første seks måneder af 2022 sammenlignet med samme periode i 2021.

Faktisk udgør faldet intet mindre end 24 procent, men da en stor del af gasforbruget går til opvarmning og således er påvirket af, hvor koldt eller varmt det er udenfor, foretager man dét, der kaldes en ’graddagekorrektion’. Og når man tager højde for udetemperaturen, kan 7 procent af faldet forklares med forskellen i graddage. Blandt andet var de første måneder af 2022 varmere end samme periode sidste år.

Efter korrektion for graddage lander reduktionen i gasforbruget altså på de førnævnte 17 procent.

- Der er tale om en markant reduktion i gasforbruget. Og hvis udviklingen fortsætter, peger denne på, at Danmark allerede nu har opfyldt EU’s udspil om, at alle lande skal reducere gasforbruget markant. Det er positivt for den grønne omstilling, at forbruget af naturgas falder. Samtidig arbejder vi målrettet på at omstille gassystemet til 100 procent grøn gas, siger Peter Kristensen, strategi- og udviklingsdirektør i Evida.

Hvis denne udvikling fortsætter, tyder det på, at Danmark allerede nu lever op til kravet fra EU om, at medlemslandene skal reducere gasforbruget markant de kommende år.

Varmeforsyningen og øvrige store forbrugere

Dykker man lidt ned i tallene, viser de, at faldet i gasforbruget er størst blandt de store gasforbrugere. Således har varmeforsyningerne reduceret deres gasforbrug med 28 procent efter korrektion for graddage, mens øvrige store erhvervsforbrugere, typisk industrivirksomheder, har sænket forbruget med 17 procent.

De private forbrugere og mindre erhverv har til sammenligning reduceret gasforbruget med 9 procent ud over det, som kan forklares med forskel i graddage.

- Tallene viser, at der er sket en betydelig reduktion af naturgasforbruget i fjernvarmen. Og langt de fleste steder bliver naturgassen erstattet med grønne energikilder som bæredygtig biomasse, store varmepumper, overskudsvarme eller solvarme, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, brancheorganisation for fjernvarmeselskaber, kraftvarmeværker og affaldsenergiselskaber.

Fjernvarmen er allerede baseret på 72 procent vedvarende energi, mens der i 2021 var 12 procent naturgas i fjernvarmeproduktionen i Danmark. Sektorens mål er at være 100 procent CO2-neutral i 2030. Det mål er de høje naturgaspriser og behovet for hurtigere grøn omstilling med til at speede op i 2022.

Fakta

  • Graddagetallet regnes som afvigelsen i forhold til udetemperatur på 17 grader f.eks. vil der på en dag med gennemsnitligt 7 grader være (17-7) 10 graddage. Hvis udetemperaturen i gennemsnit er 17 grader eller derover, så vil graddagetallet være nul.
  • I faktiske mængder er gasforbruget faldet fra 1.297 mio. m3 i første halvår 2021 til 992 mio. m3 i samme periode i år. Et fald på 305 mio. m3. Korrigeres for forskelle i graddage svarer faldet til 217 mio. m3.
  • Evidas opgørelse omfatter udelukkende gasforbruget fra gasdistributionsnettet. Herudover aftager tre centrale kraftværker alene gas direkte på gastransmissionsnettet. Gasforbruget fra gasdistributionsnettet udgør dog langt størstedelen af gasforbruget i Danmark

Kilde: Evida

Se nøgletal for:
Læs mere om: Evida
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.547