Trods svære udsigter nægter klimadiplomatiet at erkende nederlag

Opgaven kan synes fejlet.
Det stort opslåede klimamål fra Paris-aftalen om at holde temperaturstigningerne på 1,5 grader blev overskredet for første gang sidste år.
Samtidig har den store forurener USA forladt samme klimaaftale, og verdensledere samles nu om oprustning frem for CO2-reduktioner.
Alligevel nægter de internationale klimadiplomater at erkende, at slaget er tabt.
Der er stadig væsentlige årsager til at holde halvandengrads-målet i hævd, siger den brasilianske formand for klimatopmødet COP30, André Aranha Corrêa do. Lago.
- De fleste videnskabsfolk, der rådgiver os, siger, at vi skal beholde halvandengrads-målet som reference. For selv om vi har overskredet det, har vi stadig en mulighed for at stabilisere udviklingen, siger han.
Udtalelsen falder til Ritzau i Moltkes Palæ i det indre København, hvor omkring 40 klimaministre og -repræsentanter har været samlet onsdag og torsdag til Copenhagen Climate Ministerial.
Arrangementet er et dansk klimadiplomatisk tiltag, der skal forsøge at skabe enighed og fjerne stridspunkter forud for det afgørende klimatopmøde COP30 i efteråret.
I palæet i det indre København må aktørerne anerkende, at klimakampen står i en svær tid.
Krig og økonomiske kriser trækker den politiske beslutningskraft til sig.
Derfor glædes den danske klimaminister Lars Aagaard (M), der er vært ved mødet, over, at der er bred enighed om behovet for at sende et signal til eksempelvis USA.
- Selv om nogen har trukket sig tilbage, står vi fast, siger Lars Aagaard om stemningen på mødet.
Nok råber præsident Trump, at der skal bores, bores, bores efter olie. Men det reflekterer ikke nødvendigvis det samlede amerikanske land, stemmer den brasilianske COP-formand i.
Og det giver ham håb.
- Angående USA skal vi huske, at det er den centrale regering, der har forladt Paris-aftalen. Vi har en meget klar indikation på, at formentlig mere end 30 stater vil forpligte sig til Paris-aftalen, siger André Aranha Corrêa do. Lago.
Trods de ringe udsigter til at opfylde verdenssamfundets oprindelige klimamål, vil heller ikke EU’s klimakommissær markere opgivenhed.
- Jeg forstår fristelsen. Men problemet er, at selv om vi har gjort store og væsentligt fremskridt i at adressere klimaudfordringerne, særligt i EU, er vi kommet i gang alt for sent. Så vi halter efter. Problemet bliver større frem for mindre, siger Wopke Hoekstra til Ritzau og fortsætter:
- Vi har intet andet valg end at øge vores indsats, for hvis vi giver op, vil problemet kun blive større og ramme os endnu hårdere.
/ritzau/