23948sdkhjf

Studie: Vedvarende energi kan forsyne hele verden fra 2050

Vi har ikke brug for olie, gas eller atomkraft. Vedvarende kilder som sol og vind kan levere nok energi til hele kloden inden 2050, vurderer et internationalt hold forskere fra 13 universiteter.

Det skriver Videnskab.dk.

Forskerne har gennemgået studier om vedvarende energisystemer, der er publiceret siden 1970’erne, for at få overblik over, hvilke muligheder der er for at omlægge i forskellige dele af verden.

De tekniske løsninger er på plads overalt, og omlægningen kan betale sig økonomisk, konkluderer de i en videnskabelig artikel, som netop er publiceret i tidsskriftet IEEE Access.

Energien skal primært komme fra sol og vind, men også fra vandkraft, biomasse, jord og havene. Intet teknisk eller økonomisk forhindrer omstillingen, er der bred videnskabelig konsensus om ifølge det nye studie, som er baseret på over 700 studier.

- Når man sidder til en familiefrokost, og talen falder på vindmøller, spørger folk altid: ‘Men hvad så hvis vinden ikke blæser, eller solen ikke skinner?’ Vores studie forholder sig til de scenarier og når frem til, at det stadig er muligt at omlægge energisektoren, siger en af forfatterne Poul Alberg Østergaard, der er professor i energiomlægning på Aalborg Universitet, til Videnskab.dk.

Vedvarende energi er blevet så god en forretning, at det er på tide at stoppe alle nye investeringer i fossile brændsler, lyder forskernes opfordring til politikere og andre beslutningstagere.

- Forskningen viser, at det på længere sigt faktisk vil blive billigere og øge produktionen, samtidig med at det opfylder kravet om en bæredygtig løsning, siger en af studiets ledende forskere, professor Christian Breyer fra LUT University i Finland, i en pressemeddelelse, ifølge Videnskab.dk.

I det nye studie gennemgår forskerne også en række kritikpunkter, der har været rejst mod de nye energikilder. Typisk er folk bekymrede for, om omkostningerne ved at omlægge er for høje, eller at energisystemerne ikke er driftssikre.

Men der er ikke længere grund til bekymring: Løsningerne er på plads, viser forskningen ifølge det nye studie.

Forskerne har ikke overvejet atomkraft som en del af energiomstillingen, på trods af at FN's klimapanel IPCC ikke fraråder energikilden som en del af den grønne omstilling. Det skyldes ifølge Poul Alberg Østergaard, at atomkraft ikke er en vedvarende kilde, da der ikke findes ubegrænsede mængder af uran.

Jette Bredahl Jacobsen, der er næstformand i Klimarådet og professor i miljø- og ressourceøkonomi på Københavns Universitet, har læst det nye studie for Videnskab.dk.

- Det er en fin artikel, der giver et godt overblik over eksisterende viden og også forholder sig til de kritikpunkter, som ofte rejses. Resultatet overrasker mig ikke, men det er betryggende at få slået fast, at der blandt ingeniører er enighed om, at omstillingen kan lade sig gøre ikke kun i Danmark, men i forskellige sammenhænge, siger professoren.

Selv om de ingeniørfaglige løsninger er på plads, er der dog stadig udfordringer, påpeger Jette Bredahl Jacobsen.

- Der brug for mere forskning i, hvordan vi får de her ting implementeret. Når man har et system, der er baseret på atomkraft og fossile brændsler: Hvordan får man så omstillet, hvem tager ejerskab over de nye energiformer, og hvilke samfundsmæssige udfordringer er der i den proces? spørger hun. Professoren peger også på, at konflikter, korruption og kriser som krige eller naturkatastrofer kan spænde ben.

- Hvis energiforsyningen er baseret på strøm fra sol eller vind, er det nødvendigt at have ledninger, som kan transportere strømmen. Det system kan bryde sammen under en krise, påpeger Jette Bredahl Jacobsen og fortsætter:

Poul Østergaard medgiver, at studiet har begrænsninger:

- Vi forholder os ikke specielt meget til de samfundsfaglige og politiske aspekter af omstillingen, men det er heller ikke vores mål, siger han.

- Vores formål er at vise, at omstilling til vedvarende energi er en teknisk mulighed. Det budskab vil vi gerne sparke ind i den politiske debat.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094