23948sdkhjf

ARC melder sig ud af kampen om 8 milliarder:  Skal finde en anden vej til målet

- ARC søger ikke den statslige CO2-fangstpulje

Det har ARC netop meldt ud i en pressemeddelelse. 

Fristen for prækvalifikation til de godt 8 milliarder fra den statslige CCS-pulje til Danmarks første CO2-fangstprojekt i fuldskala var i går. Og det bliver altså uden ARC: 

Årsagen er ikke at selskabet ikke længere går efter at etablere et CO2-fangstanlæg, men blot at den kommercielle risiko er for stor og den kan ARC som offentligt selskab ikke påtage sig. 

Energistyrelsen stiller blandt andet et krav til en soliditetsgrad på min. 20 procent, som ARC formelt ikke kan opfylde. ARC ville derfor blive fravalgt allerede i prækvalifikationen.

- Det betyder i praksis, at ARC ikke er med blandt de danske CO2-fangstprojekter, som skal konkurrere om de godt 8 mia. kr. til Danmarks første fuldskala CO2-fangstprojekt. Det er vi naturligvis ærgerlige over. Vores ambition om at etablere fuldskala CO2-fangst på ARC er intakt. Vi skal nu finde en anden vej til målet, og det arbejde er vi gået i gang med, siger ARC-direktør Jacob H. Simonsen.

ARC har med pilotanlægget til CO2-fangst vist, at det kan lade sig gøre at fange CO2 fra røggassen på Amager Bakke, og at energiforbruget til CO2-fangst kan reduceres med op til 30 procent. 

I 2023 installerer ARC et demonstrationsanlæg, som kan fange op til 4 ton CO2/døgn for at blive endnu klogere på teknologien. Det store mål er at kunne fange op til 500.000 tons CO2/år.

ARC og CMP samarbejder om projektet, hvor den indfangede CO2 fra røggassen på affaldsenergianlægget Amager Bakke, skal transporteres til en lagringsfacilitet i undergrunden via CMP’s havn på Prøvestenen. 

Høj risikoprofil

Muligheden for at opnå støtte fra den danske CO2-fangstpulje har naturligvis været interessant for ARCs målsætning om at kunne fange CO2 i fuld skala.

- Energistyrelsens støttepulje er efter ARCs opfattelse forståeligt nok blevet designet til at kunne levere på de nationale politiske målsætninger. Her er et voldsomt tidspres et afgørende element, der vanskeliggør kommunale virksomheders deltagelse. Virksomheder som ARC er omfattet af en række krav om offentlige udbud, der gør det nærmest umuligt at nå de opstillede tidsterminer i ansøgningsprocessen, skriver ARC i pressemeddelelsen. 

Energistyrelsens udbudsmodel lægger også op til, at det er fangstoperatøren (f.eks. ARC), der ville blive tildelt støtten. Samtidig er det så også fangstoperatøren, der via aftaler/kontrakter skal afdække alle risici i hele værdikæden (midlertidig lagring på land, skibstransport, lagring i f.eks. Nordsøen). 

- Støttemodtageren skal således være villig til at stå på mål for en meget stor og kompleks kommerciel risiko – også for andre end deres eget selskab. En risiko der i et umodent marked med ekstremt mange tekniske og regulatoriske usikkerheder virker uacceptabel for et offentligt selskab, oplyser ARC.

Intakt vision

ARC ser fortsat CO2-fangst som en integreret del af et affaldsenergianlæg i fremtiden. Det bliver ”license to operate” at have helt styr på udledningen af CO2.

- ARCs mål om at fange CO2 i fuld skala er uforandret. Vi skal finde vejen til at etablere et fuldskala CO2-fangstanlæg. Vi har et godt arbejde i gang, hvor vi i 2023 idriftsætter et demonstrationsanlæg, som vi skal bruge i det videre arbejde. Vi har nu i et par måneder arbejdet med en plan B for, hvordan og hvornår vi kan nå i mål med at fange CO2 i fuld skala. Samtidig ønsker vi de prækvalificerede tillykke og held og lykke med det videre arbejde. ARC håber naturligvis på, at den værdikæde der vil blive etableret med de mange danske støttekroner på sigt også kan blive til gavn for andre, der har ambitioner om at fange CO2, afslutter Jacob H. Simonsen.

Afslag fra EU-fond

Sommeren har ikke kun budt på beslutningen om ikke at søge den statslige CCS-pulje. 

ARC og CMP har fået afslag på støtte til CO2-fangst fra EU’s Innovationsfond. 138 projekter har ansøgt om midler fra den samlede pulje på 1,5 mia. €, og CO2-fangstprojektet i hovedstaden er desværre ikke blandt de udvalgte.

- Vi må desværre se os overhalet af andre projekter i et meget stærkt europæisk felt. Vi har et godt projekt, som kan gøre en afgørende forskel i den grønne omstilling. Nu skal vi finde den videre vej frem mod på sigt at kunne etablere fuldskala CO2-fangst hos ARC, siger ARC-direktør Jacob H. Simonsen.

EU’s Innovationsfond støtter innovative europæiske projekter, som kan understøtte EU’s Green Deal og den grønne omstilling. Innovationsfonden er finansieret af indtægter fra EU’s kvotehandelssystem ETS.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112