23948sdkhjf

Siden krigen er grøn strøm til 84.500 husstande blevet stoppet i Danmark

Der mangler handling bag politikernes ord om mere grøn energi, siger fagfolk. Tempoet er stadig for langsom, erkender minister

Siden Ruslands invasion af Ukraine har regeringen foreslået at firdoble mængden af sol- og vindenergi på land frem mod 2030. Og eksperter og fagfolk såvel som EU-ledere har opfordret til at accelerere udrulningen ved at lave kortere processer og smidigere sagsbehandling.

Men i dag – fire måneder senere – støder de store ambitioner om flere vindmøller stadig sammen med virkeligheden, skriver Information.

Siden krigen brød ud, har klagemyndigheden Planklagenævnet sat en stopper for 102,5 MW landvind i Danmark. Det er grøn strøm svarende til 84.500 danske husstandes forbrug.

- Det hænger ikke sammen, siger Jacob Klivager, afdelingschef i interesseorganisationen Green Power Denmark og tilføjer: 

- Fra politisk hold har man sagt, at nu skal vi virkelig have sat store mængder vedvarende energi op. Men vi ser stadig, at projekterne falder derude. Og sagsbehandlingen er stadig meget lang, hvilket betyder, at vedvarende energiprojekter i høj grad bliver forsinket.

Konkret har myndighederne siden februar vendt tommelen ned til tre projekter med landvindmøller.

- Vi mangler politikere, som siger, at ’vi anerkender, at vi både skal have arealer til natur, vedvarende energi, landbrug og skovbrug, og vi tager ansvar for at fortælle, hvor meget vi skal have af hver, og hvor det skal ligge, siger Rasmus Ejrnæs, seniorforsker i naturbeskyttelse og biodiversitet på Aarhus Universitet.

I disse dage forhandler Folketinget netop om, hvordan Danmark hurtigst muligt slipper af med gassen og sætter turbo på opførelsen af vind- og solenergi. Bolig- og indenrigsminister Christian Rabjerg Madsen (S) erkender, at udbygningen stadig går for langsomt.

- Vi har travlt, og det ved hele Folketinget, siger han.

Hele humlen med at bygge vindmøller på land er ifølge ministeren, at vi ikke kan vente de otte år, som det gennemsnitligt tager at opføre møllerne til havs. 

- Der er brug for at arbejde hurtigt i Folketinget og få styr på det her. Selv med bedre statslig planlægning og en lempelse af reglerne er det en kompleks opgave for stat og kommuner, siger Bolig- og indenrigsminister Christian Rabjerg Madsen.

Kan det overhovedet lade sig gøre at firdoble mængden af sol- og vindenergi på land, uden at det et eneste sted konflikter med naturhensyn?

- Jeg er optimistisk, i forhold til at det kan lykkes. Men der er ingen tvivl om, at det, vi har meldt ud nu, er meget ambitiøst. Men der er også en sikkerhedspolitisk dimension af det her spørgsmål, siger Christian Rabjerg Madsen.

Betyder det, at I for nu har valgt at prioritere den vedvarende energi over naturindsatsen?

- Nej, vi skal have udbygningen af grøn energi til at foregå på en måde, hvor vi både håndterer klimakrisen, frigør os fra Putins gas og tager hensyn til vores mest sårbare natur. Det betyder også en diskussion af, hvordan vi fremover laver en afvejning mellem forskellige hensyn, siger Christian Rabjerg Madsen til Information.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094