Nyt dansk bølgeenergikoncept i sin vorden: Prototypen 3D-printes og er klar til proof-of-concept
-Vi mangler blot patentet, så er vi klar til proof-of-concept ved Hanstholm, fortæller Christian Neerus Grant, CEO i Waves2Power.
Waves2Power står – som som navnet antyder – bag et helt nyt dansk bølgeenergikoncept udviklet af netop Christian Neerus Grant - nemlig Wave Energy Tower (WET).
Han trådte sine bølgeenergi-barnesko hos WaveStar tilbage i 2007. Siden har han arbejdet for forskellige af de andre danske koncepter såsom DexaWave og Wavepiston. Sideløbende har han været ansat hos Danwec. I øjeblikket er han formand for Bølgekraftforeningen – og altså nu også ophavsmand til det seneste skud på den danske bølgeenergistamme.
Han har udviklet et anlæg, der ikke kræver fundering, der kan sættes på en vindmølle og som her i første udgave kan 3D-printes.
Ikke et flydeanlæg
Christian Neerus Grant står altså netop nu med en 3D-printet udgave af sit anlæg. Hvordan det sådan helt konkret ser ud, er han en smule hemmelighedsfuld om. Han vil dog gerne fortælle, hvad det er, han har søgt at gøre med sit anlæg og som han ikke mener er gjort andre steder endnu.
- Det er lidt ømfindigt med teknologien, men det smarte ved vores anlæg er, at vi ikke skal have fundering. Det er ikke et flydeanlæg. Det kan sættes på et havmøllefundament - nyt som gammelt - eller en mole. På den måde sparer vi både arbejdet med fundering men også installationsomkostningerne, fortæller han og peger på, at netop stormsikring har været bølgeenergiudviklernes akilleshæl i årevis.
- Det er lidt synd for branchen, at de her uheld sker. Vi har et ry for ikke at få tingene til at holde, siger Christian Neerus Grant, der gerne ser at der bliver gjort op med den tanke.
Trængsler
Indtil videre har Christian Neerus Grant testet sit anlæg i Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energis testtank og i Nissum Bredning. Han er dog – når patentet er i hus – klar til at rykke til Hanstholm og proof-of-concept.
- Vi skal forstå hvordan det fungerer, og der er mange ting, der her spiller ind. Jeg har forsøgt at minimere en del af de trængsler, vi har set tidligere, fortæller han og uddyber:
- Bølgeretning og havstrømninger har ingen betydning for os og vi kommer ikke til at bøvle med begroning af anlæg. Hvis man kan verfe alle trængslerne ud, så er man dæleme kommet langt. Det næste vi skal er at få det til at virke i større skala og til at give et ordentligt afkast. Jeg tror, vi kan komme til det punkt, at vi kan bevise, at det kan.
Har selv været til lommerne
Christian Neerus Grant har i forbindelse med udviklingen af bølgeenergikonceptet selv været til lommerne, ligesom hans partner – et dykkerfirma – har skudt penge i projektet.
Indtil videre har arbejdet med Wave Energy Tower kostet ham mindre end million, og målet for ham er at holde omkostningerne så langt nede som muligt.
- Vi kan bruge de gamle installationer ved offshoreparker, allerede der har vi holdt omkostningerne til installationerne nede, siger han.
Og når alt kommer til at alt handler det hele jo om levelized cost of energy (LCoE).
- Vores enhed kan komme til at ligge på en produktion på 250 kW – MW kan ikke lade sig gøre i denne opsætning. Så det hele drejer sig om, hvad det koster at lave de her kW. Det handler om at lave en bedre businesscase end noget af det, der allerede eksisterer. Det gør man ikke i første hug, siger han, selvom han er på vej mod proof-of-concept.
Ikke desto mindre er han godt klar over, at dagene i laboratoriet ikke er ovre, uanset hvor langt han kommer med at validere konceptet.
-Vi er tæt på en god udgave – men vi skal teste og udvikle til evig tid, slutter han.
(Videoen er produceret af Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi)
Artiklen er en del af temaet Bølgeenergi.