23948sdkhjf

Miljørapport godkendt: Hofors plan om havvindmøller i Øresund et skridt nærmere

Energistyrelsen har netop godkendt miljørapporten til en ny havvindmøllepark i det sydlige Øresund, Aflandshage Vindmøllepark.

Hovedstadsområdets Forsyningsselskab Hofor er dermed kommet et skridt tættere på visionen om at opføre nye havvindmøller tæt på København, der kan hjælpe med at drive den grønne omstilling i Øresundsregionen.

Aflandshage-projektet kan være med til at sikre, at hovedstadsområdet kan gå forrest. Henrik Plougmann Olsen, administrerende direktør, Hofor.

Ifølge planen kan de nye havvindmøller, som Hofor forventer at kunne opføre i 2025, være i fuld drift allerede i 2026. Herefter kan de producere grøn strøm, som svarer til rundt regnet 300.000 husstandes forbrug.

- Energistyrelsen har nu godkendt miljørapporten for Aflandshage Vindmøllepark. Dermed har projektet passeret en helt central milepæl. Det er vigtigt, for vi har mere travlt end nogensinde med den grønne omstilling, og senest har regeringen foreslået, at den danske havvindmøllekapacitet skal femdobles frem mod 2030. Aflandshage-projektet kan være med til at sikre, at hovedstadsområdet kan gå forrest, siger Henrik Plougmann Olsen, der er administrerende direktør for Hofor.

Dialog med bekymrede borgere og organisationer

Han fortæller, at der nu skal arbejdes videre med den endelige godkendelse, og at der er en vigtig opgave med at fortsætte dialogen med de borgere, organisationer og kommuner, der har udtrykt bekymring i forbindelse med høringsprocessen.

Aflandshage Vindmøllepark

  • Hofor har foreslået en ny havvindmøllepark i det sydlige Øresund i et område, der ligger cirka 10 km fra Amagers Sydspids og cirka 8 km fra det nordlige Stevns.
  • Vindmølleområdet er valgt af hensyn til afstanden fra kysten, den svenske territorialgrænse, den nærliggende lufthavn, befærdede sejlruter, Natura 2000-områder og primære fugletrækruter over Øresund.
  • Aflandshage Vindmøllepark vil bestå af 26-45 moderne havvindmøller med en totalhøjde på op til 220 meter til øverste vingespids. De vil være synlige fra store dele af kysten langs det sydlige Øresund og Køge Bugt.
  • Møllerne vil med en samlet effekt på op til 300 MW kunne forsyne op til 300.000 husstande med grøn strøm.
  • Aflandshage-projektet er blevet grundigt miljøvurderet, og miljøvurderingen har været i offentlig høring hen over vinteren.
  • Hofor arbejder desuden på en anden havvindmøllepark i Øresund, Nordre Flint Vindmøllepark, som er planlagt i et område nord for Øresundsbroen og cirka 5 km øst for Saltholm.
  • Derudover ejer Hofor halvdelen af Middelgrundens Vindmøllepark, der ligger ud for København, og som efter planen skal have en levetidsforlængende renovering i løbet af de kommende år.

Kilde: Hofor

Hofor forventer snarest muligt at ansøge Energistyrelsen om en egentlig etableringstilladelse, som også vil komme i offentlig høring.

Forud for Energistyrelsens godkendelse har projektets omfattende miljøundersøgelse været i offentlig høring. Energistyrelsen har modtaget i alt 91 høringssvar - fra danske myndigheder, borgere, NGO'er og virksomheder samt fra tyske og svenske interessenter i forbindelse med den internationale ESPOO-høring.

Vilkår om overvågning af fugle- og flagermustræk

Et gennemgående tema i en del af høringssvarene har handlet om bekymring for den visuelle påvirkning samt for den mulige påvirkning af fugletræk over Øresund. Energistyrelsen har vurderet, at disse forhold er tilstrækkeligt belyst i miljørapporten for Aflandshage.

Energistyrelsen har samtidig i sin godkendelse tilkendegivet, at en kommende etableringstilladelse vil indeholde vilkår om overvågning af fugle- og flagermustræk over Øresund.

Flertal er positivt stemt

I 2021 lavede analyseinstituttet Megafon en undersøgelse, som viser, at 9 ud af 10 af borgerne i de kystkommuner, hvorfra man vil kunne se de nye havvindmøller, er positive over for at opføre flere havvindmøller i Øresund. Mens 8 ud af 10 er positive over for det konkrete Aflandshage-projekt.

Næste skridt i processen er, at Aflandshage Vindmøllepark skal have en egentlig etableringstilladelse fra Energistyrelsen. I den forbindelse vil der blive gennemført en særskilt, offentlig høring af Hofors ansøgning om etableringstilladelse - forventet fra midten af juli.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093