23948sdkhjf

Advarsel afleveret på Christiansborg: Kulsorte kinesere tager magten i vindmølleindustrien

Politikerne i Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg fik torsdag klar besked om, at kinesiske komponenter med højt CO2-aftryk lige nu strømmer ind i den danske og europæiske vindmølleindustri

Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg fik torsdag klar besked om, at kinesiske leverandører lige nu strømmer ind i den danske og europæiske vindmølleindustri.

Det skete, da arbejdsgiverorganisationen Tekniq Arbejdsgiverne sammen med tårn- og rotoproducenten  ValmontSM havde foretræde for udvalget.

Her gjorde de politikerne opmærksomme på, at kineserne lige nu overtager flere og flere ordrer i industrien, ganske enkelt fordi kineserne er billigst.

Kinesisk produktion er kulsort

Problemet er bare, at den kinesiske produktion er kulsort, når det handler om udslippet af CO2 på de fremstillede komponenter. Samtidig udleder det store mængder CO2, når delene sejles fra Kina til Nordsøen.

- Flere af vores medlemmer får annulleret ordrer i øjeblikket, fordi vindmølleproducenterne har stort fokus på pris. Det er en bevægelse, vi ser, fordi vores medlemmer har svært ved at hamle op med kinesiske konkurrenter med et helt andet klimatryk i deres produktion, siger Troels Blicher Danielsen, adm. direktør hos Tekniq Arbejdsgiverne.

Det billede bekræfter Niels Brix, adm. direktør hos Valmont SM.

- Det er helt tydeligt, at kineserne gerne vil have fingre i det danske og europæiske vindmøllemarked. Vi har et prisgab, fordi kineserne giver deres vindmølleproducenter  statsstøtte, og de kinesiske producenter er samtidig begunstiget af billigt stål og gas fra Rusland, siger Niels Brix i kølvandet på udvalgsmødet på Christiansborg.

Niels Brix mener, der er tale om en situation, som er nødt til at blive håndteret fra dansk politisk side.

- Ud fra et miljøperspektiv kan vi i Danmark vel ikke bare acceptere, at vindmøllerne produceres af kulsort stål og af virksomheder med et tungt CO2-regnskab bag sig. Det virker uholdbart ud fra en samfundsmæssig vinkel, siger Niels Brix.

Han henviser til, at CO2-udledningen pr. tårn er mindst 12 gange så høj fra et kinesisk tårn sammenlignet med et tårn produceret i Europa.

Lav pris kan koste dyrt

På mødet torsdag i det politiske udvalg gjorde Tekniq Arbejdsgiverne og Valmont SM opmærksom på, at den aktuelle situation både koster danske grønne arbejdspladser, tonsvis af CO2-udslip og også en produktionsviden, som siver væk fra Danmark.

Troels Blicher Danielsen havde derfor et konkret forslag med til politikerne i Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget. Det forslag går på, at anlæg til produktion af vedvarende energi skal defineres som kritisk infrastruktur. 

Samtidig skal udbudsmateriale på vindmølleområdet udarbejdes, så det tager en række hensyn.

- Udbud bør tage hensyn til forsyningssikkerhed, bevaring af danske og europæiske arbejdspladser, bæredygtighed samt CO2-udledning, siger Troels Blicher Danielsen.

Samme melding lyder fra Niels Brix.

- Vindmøller er udpeget til kritisk infrastruktur, så det virker forkert, at vi blot lader teknologien og produktionen sive til Kina. Vi skal gøre op med os selv, om vi vil fastholde og udbygge produktionen af vindmøllekomponenter i Danmark og Europa, siger han.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078