23948sdkhjf

Sort skat på grøn biogas straffer danske virksomheders grønne omstilling

I midten af april blev vi præsenteret for et af de helt afgørende elementer i at sikre en omfattende grøn omstilling af vores samfund: Regeringens udspil til en grøn skattereform, som også handler om CO2-afgifter. 

CO2-afgift bygger på princippet om, at forureneren betaler. Det princip er simpelt – og grundlæggende retfærdigt: De virksomheder, der udleder mest CO2, betaler den højeste afgift. Men derfor er det også afgørende, at afgiften skiller skidt fra kanel. Sort fra grønt. Og som det ser ud nu, kommer udspillet ikke helt i mål med netop det.

Regeringen siger det selv: Det skal være en fordel at investere i at vælge grønt fremfor sort. Men ifølge regeringens udspil skal virksomheder, der vælger biogas, betale præcis det samme i afgift, som hvis de vælger sort, fossil gas. At lægge CO2-afgift på en klimaneutral, grøn energiform harmonerer ikke godt med at give danske virksomheder et solidt incitament for at stemple ind i den grønne omstilling.

Danske virksomheder står for knapt halvdelen af det danske gasforbrug – og gassen kan ikke undværes i industrien på kort sigt. Derfor er det også godt, at flere og flere danske virksomheder ønsker at omstille deres gasforbrug fra fossil gas til grøn biogas. Men med udspillet til den grønne skattereform skabes tvivl. For hvorfor foreslås det, at det klimabevidste valg straffes – og ikke belønnes?

Argumentet skulle være, at vi kun har én gasledning, hvor sort og grøn gas flyder sammen. Og hvor man derfor mener, at der opstår en kontroludfordring i forhold til at angive, om der reelt købes og anvendes biogas. Men det bør ikke være en udfordring. For man formår at adskille fossil gas og grøn biogas i et andet offentligt anvendt system – nemlig systemet for oprindelsesgarantier.

Vigtigst, så er vores naboer lykkedes med en model, der virker. De giver afgiftsrefusion på grøn biogas – og samtidig ser de en hastigere grøn omstilling af deres tunge transport.

Hastigheden af den grønne omstilling har aldrig været vigtigere. Oveni klimaforandringerne er spørgsmålet om forsyningssikkerhed blevet endnu en motivation for at sætte skub i den grønne omstilling. Her er biogas fuldstændig centralt, og derfor skal vi fremme produktionen og brugen af netop det.  

Beslutninger betyder noget – og en beslutning om CO2-afgift på biogas vil ikke kun bremse den grønne omstilling. Den vil også bremse den udbygning af biogas, som er afgørende for at kunne forsyne os selv med grøn, lokalt produceret biogas.

 

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.086