23948sdkhjf

Russere meldes at have indtaget ukrainsk atomkraftværk

Russisk militær har taget kontrol over det ukrainske atomkraftværk Zaporizjzja.

Det oplyser en unavngiven regional myndighed ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Meldingen kommer, mindre end to timer efter at det lykkedes ukrainske brandfolk at få slukket en brand nær Zaporizjzja, som er Europas største atomkraftværk.

Branden var blevet udløst af et russisk angreb på atomkraftværket natten til fredag.

Det var i lang tid ikke muligt for brandfolkene at få adgang til kraftværket, fordi det stadig var under russisk beskydning.

Tidligere fredag morgen oplyste ukrainske myndigheder, at der ikke var registreret ændringer i den radioaktive stråling i området.

Det var i nogen tid ikke muligt for brandfolk at få adgang til kraftværket, fordi det stadig var under russisk beskydning.

Omkring klokken 02.25 kunne det hviderussiske oppositionsmedie Nexta dog meddele på Twitter, at brandfolk havde fået adgang.

Ifølge Ukraines statslige katastrofeberedskab brød branden ikke ud inde på selve kraftværket, men i en tilstødende bygning.

Ukraines parlament, Verkhovna Rada, meddelte på beskedtjenesten Telegram, at branden brød ud efter tung granatbeskydning fra russiske styrker.

Meldingerne om russisk ildkamp i byen Enerhodar, som ligger tæt på kraftværket, kom torsdag fra en rådgiver i det ukrainske indenrigsministerium.

Ifølge rådgiveren var målet for invasionsstyrkerne at overtage kontrollen med kraftværket.

Rusland har allerede indtaget området omkring det ødelagte atomkraftværk i Tjernobyl. Det ligger cirka 100 kilometer nord for Ukraines hovedstad, Kyiv.

Adskillige ukrainske byer har været udsat for bombardementer og luftangreb, siden Putin beordrede det russiske angreb torsdag i sidste uge.

Kraftværket Zaporizjzja, der begyndte at producere strøm i 1984, genererer omkring 20 procent af Ukraines årlige produktion af strøm og næsten 47 procent af al strøm fra landets atomkraftværker. Det skriver det ukrainske energoatom.com.ua.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096