23948sdkhjf

Atomkraft-komet får tocifret millionindsprøjtning fra EU

Copenhagen Atomics modtager op til 130 mio. kr. fra EU-program til udvikling af flydende saltreaktorer

Atomkraft-håbet Copenhagen Atomics er blevet udvalgt til EU's EIC Accelerator-program og modtager op til 130 mio. kr. i støtte til videreudvikling og opskalering af deres flydende saltreaktorer.

Det oplyser European Innovation Council i en pressemeddelelse.

Copenhagen Atomics er blandt de 40 startups, der er blevet udvalgt blandt cirka 150 finalister i den seneste runde af EIC Accelerator-programmet. Virksomheden modtager et tilskud på 2,5 mio. euro (ca. 18,6 mio. kr.) til teknologisk udvikling og prototypevalidering samt mulighed for op til 15 mio. euro (ca. 112 mio. kr.) i egenkapitalinvestering fra EIC-fonden til skalering og forberedelse til markedet.

"Bevillingen er en stærk blåstempling af vores vision om at levere ren, billig og skalerbar energi gennem masseproducerede reaktorer. Det vil accelerere vores proces med at bringe teknologien på markedet",
udtaler Thomas Jam Pedersen, adm. direktør og medstifter af Copenhagen Atomics i en pressemeddelelse.

Copenhagen Atomics har en modulær flydende saltreaktor baseret på thorium, der kan masseproduceres og er på størrelse med en 40 fods skibscontainer, på tegnebrættet. 

Reaktorerne kører ved atmosfærisk tryk og anvender en flydende thorium-brændselsblanding med tungt vand som moderator. Hver enhed leverer 100 MW termisk energi og drives delvist af atomaffald, der genanvendes.

"Vi har allerede bygget og testet to fuldskala prototyper og har opsamlet over 10.000 dages driftserfaring på centrale undersystemer som pumper, varmevekslere og systemer til saltrensning," udtaler Thomas Jam Pedersen.

Virksomheden skal nu i gang med at bygge en tredje prototype og forberede den første nukleare test. Det foregår i samarbejde med det schweiziske Paul Scherrer Institute, da det fortsat er forbudt i Danmark.

På sigt er ambitionen at sende hele flåder af reaktorer ud til industrier, hvor de kan levere varme og strøm til industrien og energiproduktion. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.547