23948sdkhjf

Vestjysk affaldsenergianlæg melder klar, parat til CO2-fangst

Selskabet Energnist tester nu et anlæg til CO2-fangst på sit affaldsenergianlæg i Esbjerg. 

- Vi ved, at vi kan etablere et velfungerende CO2-fangst anlæg. Vi tester det nu, for at dem, der arbejder på teknologien, kan forfine den og dermed få værdifuld viden til etablering af et fuldskala CO2-fangst anlæg, siger direktør i Energnist, Poul Kristensen.

Energnists anlæg i Esbjerg har en ovnlinje med en samlet årlig kapacitet på ca. 215.000 ton. Anlægget blev taget i brug i 2003 og producerer både el og fjernvarme. På anlægget produceres årligt ca. 460.000 MWh varme og ca. 150.000 MWh el.

Mest CO2-fangst for pengene

Regeringen og et bredt flertal i Folketinget præsenterede den 14. december 2021 anden del af strategien for CO2-fangst og -lagring, der skal kickstarte og accelerere CO2-fangst i Danmark allerede i 2025.

Strategien indeholder en tilskudspulje på 16 milliarder kroner, hvor målet er at indfange 0,4 millioner ton CO2 årligt fra 2025, som et led i at nå klimamålet på 70 procent CO2-reduktion i 2030.

De penge er godt givet ud i Esbjerg, mener formanden for Energnist. 

- Det er vigtigt, at man bruger støttekronerne der, hvor man får mest for pengene klimamæssigt og samfundsmæssigt siger Peder Hummelmose og tilføjer: 

- Vi løser en fælles samfundsopgave, og vi er klar til at levere 0,2 millioner ton CO2 årligt, og vi kan levere op til 0,4 millioner ton årligt, hvis vi lægger vores anlæg i Kolding oveni.

Tilsvarende Esbjerg arbejder Energnist intenst på mulighederne for CO2-fangst på selskabets anlæg i Kolding. Her indgår Energnist samarbejde med partnere i energipartnerskabet Triangle Energy Alliance, TEA.

Om Energnist

Energnist er et af Danmarks største affaldsenergiselskaber og er ejet af 16 kommuner, med 940.000 borgere og 65.000 virksomheder. Energnist har affaldsenergianlæg i Esbjerg og Kolding, samt er medejer af anlægget i Holstebro.

Følgende 16 kommuner ejer Energnist: Billund, Esbjerg, Fanø, Fredericia, Hedensted, Herning, Holstebro, Ikast-Brande, Kolding, Lemvig, Middelfart, Ringkøbing-Skjern, Silkeborg, Varde, Vejle og Viborg kommune.

55 procent af varmen i Din Forsynings område leveres af Energnists anlæg i Esbjerg.

Kilde: Energnist

Kommenter artiklen (1)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.677