23948sdkhjf

AI og sensorer skal sortere affald i Roskilde

Et nyt affaldssorteringsanlæg i den højteknologiske ende er på vej til Danmark. Indtil videre hedder tidsplanen sommeren 2022, og placeringen bliver i Roskilde

Anlægget bliver baseret på en selv-lærende AI-teknologi, som betyder, at robotanlægget bliver ét af Skandinaviens mest moderne sorteringsanlæg. Teknologien bliver brugt til at sortere i adskillelige genanvendelige fraktioner.

Det skriver ReTech, der er en af parterne bag anlægget, i en pressemeddelelse.

- Kernen i anlægget er netop den kunstige intelligens, som gør, at Solum (affaldshåndteringsselskabet, hvortil anlægget skal etableres) nu vil få meget mere ud af sortere deres affald, inden det efterfølgende skal videreforarbejdes. Den nøglefærdige løsning er velafprøvet i over 100 installationer verden over, bl.a. i Malmø, Sydnorge og i verdens største robotanlæg med hele 12 robotarme i Helsinki i Finland, siger Peter Ry Schmidt, salgskonsulent hos ReTec Miljø.

Nøjagtig og lynhurtig sortering

Hjernen i robotsorteringsanlægget er den kunstige intelligens, der ved hjælp af forskellige sensorer løbende analyserer affaldet, og som lærer at genkende former, farver og materialer.

Via software er det muligt for robotten i realtime og ekstremt hurtigt og præcist at sortere affaldet. Den kan endda lære nye materialer/fraktioner at kende og kan dermed tilpasse sig eventuelle fremtidige ændringer i affaldsflowet.

Til at håndtere sorteringsopgaven har ZenRobotics udviklet en specialiseret robotarm, en såkaldt Heavy Picker, som kan løfte affald på op til 30 kg/stk. Det nye anlæg består af 2 robotarme, som tilsammen kan klare op til 4.000 pluk i timen, 24/7 – et menneske klarer til sammenligning ca. 700 pluk.

Fakta

  • Robotsorteringsanlægget kan sortere op til 25.000 tons blandet affald pr. år: Brændbart affald, storskrald, metal, træ og plast, som pladsen modtager fra kommuner, industri og erhverv, og med en fremtidig mulighed for udvidelse til tekstiler, farligt affald og drikkevarekartoner.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063