23948sdkhjf

14 ud af 44 boringer ramt: Vil gerne have sine boringer tilbage

Desphenyl-chloridazon er et stort problem for VandCenter Syd på Fyn, hvor grundvandet fra 14 ud af 44 boringer har indhold af stoffet, der ligger over grænseværdien for drikkevand. 

Alligevel bliver kulfilteret på Lindved Kildeplads ved boring V7 det første, der installeres.

- Vi har flere boringer at trække på, og det har givet os en fleksibilitet i forhold til at levere vand til forbrugerne, der overholder alle kvalitetskrav. Men det betyder også, at vi risikerer at overudnytte nogle af vores boringer, og det holder ikke på sigt, siger Andreas Bassett.

Når man indvinder vand, skal man tage flere ting i betragtning. Jordlagene ved den enkelte boring kan være forskellige. Vandkvalitet og mængde kan være forskellige. Henter man for meget vand op, kan det desuden påvirke den våde natur i området. Der er derfor mange hensyn at tage, når man beslutter sin indvindingsstrategi – hvor meget vand, der pumpes op fra hver enkelt boring, der hører til et vandværk.

Overudnyttelse af en boring kan bl.a. betyde, at forureningen i jorden flytter sig, eller at andre uønskede stoffer trækkes ind i magasinet. Derfor håber Andreas Bassett, at projektet bliver en succes.

- Vi vil rigtig gerne have vores boringer tilbage i normal produktion, af hensyn til både naturen og vores fremtidige forsyningssikkerhed. Med vores grundvandsbeskyttelse kan vi beskytte ressourcen for fremtiden, men vi er også nødt til at forholde os til den nuværende forurening, siger Andreas Bassett.

Andreas Bassett understreger, at eventuel kulfilterrensning af boringer ikke er tænkt som en permanent løsning. VandCenter Syd lægger stor vægt på grundvandsbeskyttelse, som vil beskytte ressourcen til fremtidens forbrugere. Siden 2014 har VandCenter Syd for eksempel været involveret i fire store projekter, hvor skovrejsning beskytter grundvandet på vigtige kildepladser. Senest er der netop indgået en aftale, der vedrører Lindved kildeplads, hvor boring V7 ligger.

- Grundvandsbeskyttelse skal sikre vores vandressource på den lange bane. Det er udfordringen nu og de kommende år, og vi håber at kunne løse den med kulfiltrering af udvalgte boringer, siger Andreas Bassett.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Forsyning.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.156