23948sdkhjf

Med forsigtighed og styret underboring: Nye forsyningsledninger til Hofor

Entreprenørfirmaet Nordkysten har netop taget hul på en omfattende hovedentreprise for Hovedstadsområdets forsyningsselskab, Hofor, i Lejre Kommune.

Selskabet skal etablere to Ø710-vandledninger over en strækning på 2,8 kilometer. 

Hovedledningerne skal forbinde det gamle vandværk i Lejre med det nye og moderne vandværk i Gevninge, som er under opførelse. 

Mange hensyn

Ledningsanlægget skal primært etableres ved styret underboring. Rørene kommer i mindre stykker, men bliver svejset sammen til længder på op til 450 m. De store og tunge rør er vanskelige at håndtere, og Nordkysten samarbejder med Jacob Post A/S, der leverer en specialmaskine til styret underboring med en rørdiameter på op til Ø 1200 mm. En Prime Drilling PD 60/33 RP, der vejer 21 t.

På mindre strækninger udfører Nordkysten traditionelt gravearbejde. Det gør man for eksempel ved Holbækmotorvejen, hvor tracéet går under en bro. Her skal ledningen gennem et Ø900-foringsrør i beton, som sikrer, at broens fundament er stabilt, hvis der skulle opstå lækager på de nye vandrør.

En del af det område, hvor vandledningerne skal lægges, er nationalpark med sårbar natur; fredede dyr samt særlige planter og træer. Desuden har området mange oldtidsfund i jorden, som ikke må blive beskadiget. Skjoldungestien, en 40 km vandrerute, går gennem det historiske landskab, og det er en populær rute for naturentusiaster og motionister, som der også ønskes at tage hensyn til.

Ikke kun en graveopgave

Derfor er opgaven ifølge Nordkystens direktør Frank Schou Kruse et godt eksempel på, at det ikke bare handler om at grave, når man skal anlægge forsyningsledninger.

- Jeg vil kalde det for et specialistprojekt på grund af de mange særlige hensyn og ubekendte faktorer. For at være en god samarbejdspartner for bygherre skal vi tage højde for disse ting og foretage afværgeforanstaltninger, uden at det går ud over kvaliteten af vores arbejde eller tidsplanen, siger Frank Schou Kruse. 

Nordkysten er i tæt dialog med myndighederne for at tilpasse ruten, så arbejdet hverken går ud over miljøet eller de arkæologiske genstande. Man har for eksempel undersøgt området sammen med Roskilde Museum for at kortlægge de arkæologiske interesser. Desuden har det været et vigtigt arbejde at kommunikere til borgerne i området om projektet, så de ved, hvor de i en periode ikke kan færdes.

Risikovurderinger og afværgeforanstaltninger

Det er vigtigt for Hofor at have en procedure for alle tænkelige situationer, der kan opstå i området, forklarer Ole Ambrosius, der er projektleder for Hofor. Derfor har han brugt meget tid sammen med Nordkysten på at lave risikoanalyser og beredskabsplaner. 

- Nordkysten har erfaring med komplicerede opgaver som denne, og de har desuden kendskab til de lokale forhold. Begge dele er vigtige aspekter, som vi lægger stor vægt på, når vi indgår samarbejde med vores entreprenører på denne type anlægsprojekter, siger Ole Ambrosius.

- Når man laver styret underboring,kan der sprøjte mudder op fra underjorden, såkaldt blow up, og det ønsker man ikke i områder med sårbar natur. Her er Nordkysten klar til at lægge rør ud, der opsamler mudderet, hvis der skulle ske et blow up tæt på for eksempel et vandløb. Det er et eksempel på de mange afværgeforanstaltninger, som Nordkysten har foretaget, forklarer Ole Ambrosius. 

Det nye vandværk i Gevninge skal producere op til 7,4 millioner kubikmeter vand til København og omegn om året.  Prisen for renovering og nybygning forventes at ligge i omegnen af 610 millioner kroner.

Vandværket vil stå færdigt i 2024.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095