23948sdkhjf

Aalborg Portlands grønne omstilling er udfordret af manglende efterspørgsel

Efterspørgslen efter Aalborg Portlands CO2-reducerede cementtype, FutureCem, der blev lanceret 1. januar 2021, har slet ikke taget fart. 

Salget af den grønnere cementtype har i 2021 således ligget på cirka 2.000 tons mod en forventning om 40.000 tons. 

Dermed har miljøbesparelserne ikke kunnet opveje den store prisforskel på omkring 30 pct. mellem FutureCem og de konventionelle grå cementtyper, vurderer adm. direktør i Aalborg Portland, Michael Lundgaard Thomsen.

- Da vi fremlagde det nye produkt (FutureCem, red.) fik vi en opfattelse af, at der var en betalingsvillighed til at betale for en cement med et lavere CO2-aftryk. Men vi har siden måtte sande, at udviklingen i efterspørgslen overraskende nok går for langsomt, og der er samtidig lav betalingsvillighed for de mere grønne løsninger i hele byggeriets værdikæde, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Direktøren forklarer, at det manglende salg truer den store cementvirksomheds grønne omstilling.

Aalborg Portland indgik i september 2020 en aftale med regeringen om at reducere CO2-aftrykket frem mod 2030 med mindst 660.000 tons CO2. Virksomheden har ligeledes opsat egne klimamål, der tæller en 30 procents CO2-reduktion pr. ton cement.

For at indfri målsætningerne - og det ufravigelige krav fra regerings side - er det derfor afgørende at få gang i salget af den grønnere løsning. 

- Hvis vi ikke får solgt det, der er planlagt, så mangler vi at reducere en udledning på 300.000 tons CO2 pr. år i 2030. Så det er en nødvendighed, at der sker noget. Desuden skal vi kunne lave og afsætte de her produkter, hvis vi skal være konkurrencedygtige på længere sigt, siger Michael Lundgaard Thomsen.

Bemærk at du kan læse artiklen i sin fulde længde på Energy Supplys søstermedie Licitationen - Det kræver dog abonnement

Ny strategi for FutureCem

FutureCem kom på markedet 1. januar 2021. Cementtypen har et 30 pct. lavere CO2-aftryk sammenlignet med almindelig Rapid cement, som i dag er den mest anvendte cementtype i Danmark.

Ved lanceringen blev FutureCem prissat cirka 30 pct. højere end konventionelle grå cementtyper på grund af udviklings- og produktionsomkostninger. 

Udviklingsomkostningerne beløber sig til 50 mio. kr., og der investeres 500 mio. kr. i nye produktionsanlæg frem mod 2025.

Prisforskellen fjernes pr. 1. september 2021.

Aalborg Portland har desuden søsat en ny implementeringsplan, som indebærer, at 5 pct. af al grå cement konverteres til FutureCem i 2021, og i 2025 skal mere end halvdelen af alt grå cement være konverteret til FutureCem.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.114