23948sdkhjf

Optimismen er stor i den danske energisektor: Vi kan nå de grønne mål i 2030

Der var bred optimisme i forrige uge, da 300 deltagere fra hele spektret af den danske energisektor satte sig foran deres PC til Energy Cluster Denmarks digitale årsmøde med overskriften ”Sektorkobling – Når en samlet energisektor sætter en grøn, teknologisk retning”.

I løbet af tre intensive timer gav 20 eksperter, forskere og energivirksomheder gav deres bud på, hvor realistisk det – rent teknologisk – er at nå 2030-målet om en 70 procents reduktion i CO2-udledning. En lang række nye teknologier, løsninger og innovationsprojekter, som er kernen i den grønne omstilling, blev drøftet. Meldingen var klar og ikke til at tage fejl af, ”Det bliver ikke teknologierne, der begrænser os. Dem skal vi nok levere.” sagde Bo Svoldsgaard fra Vestas eksempelvis. Der er i en stor optimisme i sektoren om at vi kan udvikle et nyt, grønt energisystem på kun 10 år.

Netop det budskab var der bred enighed omkring blandt årsmødets deltagere. Ulrik Stridbæk fra Ørsted understregede dog, at det er efterspørgslen, som bliver mest afgørende for, at vi når 2030-målet. Aftagerne har en helt central rolle i at nå målet med den grønne omstilling. Derfor er det vigtigt, at de store energiforbrugere kommer med i transformationen overmod vedvarende energi. Energisektoren kan ikke nå målene uden at fx transportsektoren og byggebranchen er med til at udvikle de nye energiløsninger. 

Udover de nye teknologiske muligheder og løsninger, blev det også understreget, at der er mange eksisterende teknologier, som vil bidrage til at nå 2030-målene. Ole Hvelplund fra biogasvirksomheden Nature Energy påpegede eksempelvis, at udnyttelse af flere teknologier samt kobling på tværs af virksomheder, sektorer og forbrugere vil skabe nye muligheder. Det understreger pointen om, at vi skal nedbryde siloer og arbejde på tværs af sektorer for at nå de grønne mål.

Konklusion på energisektorens årsmøde er derfor klar: Der foregår en historisk omstilling i den danske energisektor i disse år. Sektorkobling og samarbejde om teknologisk innovation på tværs af hele energiklyngen gør, at vi er klar til at udvikle og opskalere energiteknologiske løsninger for at accelerere den grønne omstilling. Det er et positivt budskab, som fortjener større opmærksomhed.

Årsmødet i år blev brugt til at drøfte de teknologiske muligheder i forhold til 2030-målene. Det næste store fokus bliver, hvordan Danmark når målet om være uafhængig af fossile brændsler i 2050 – hvor især forskningen kommer til at spille en stor rolle. Energy Cluster Denmark vil i den kommende tid sætte fokus på både virksomheders og vidensinstitutioners bidrag til også at nå 2050-målet.  

 

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.079