23948sdkhjf

Nyt projekt: Flowbatterier kan være en del af energi-lagrings-løsningen

I Danmark er der blevet investeret massivt i at udbygge den grønne energiproduktion med vindmøller og solceller. Det er en vigtig brik i den grønne omstilling, men ifølge Kristian Hegner, ingeniør og medejer i Nordisk Energirådgivning, er det afgørende, at der indbygges lagerkapacitet i elnettet og ikke blot udbygges med mere vedvarende energi.

- Hvis vi ikke indtænker lagerkapacitet i elnettet, vil vedvarende energi aldrig kunne dække Danmarks samlede elforbrug hele året rundt. Vi kan bygge vindmøller nok til, at de i teorien kan dække 100 procent af elforbruget. I praksis vil møllerne dog producere alt for meget, når det blæser godt, men stadigvæk ikke nok når der kun er lidt vind. Reelt set vil møllerne derfor kun kunne dække ca. 70 procent af elforbruget, selvom de i teorien skulle kunne levere 100 procent, siger Kristian Hegner. 

Skal elnettet være i balance, er der altså brug for, at store energilagre bliver indtænkt i det fremtidige grønne energisystem. 

Et nyt projektkonsortium bestående af Nordisk Energirådgivning, Dansk Energirådgivning, Inter Terminals, Hofor Vind og Skanda har med støtte fra EUDP sat sig for at undersøge nogle af mulighederne for ellagring i stor skala. 

Parterne har fundet frem til en effektiv el-lagringsløsning som involverer flow-batterier.

Elektrokemisk væske

Flowbatteri-teknologien går ud på, at energien fra sol og vind bindes og opbevares elektrokemisk i en væske. Når energien skal bruges igen, omsættes den og afleveres den tilbage i elnettet som elektricitet.

I projektkonsortiet har man bl.a. kigget på flowbatteri-løsninger som zinc-air og all-iron, som på nuværende tidspunkter vurderes til at være nogle af de billigste og mest energieffektive teknologier til el-lagring. 

Det vil kræve store investeringer at få implementeret flowbatterier som lagerkapacitet i det danske elnet, men Thomas Kristiansen, ingeniør og medejer i Dansk Energirådgivning A/S, minder om, at sådan var det også med vindmøller og solceller.

- Vindmøllerne er i dag den billigste måde at producere grøn strøm på, men det er de blevet, fordi vi har videreudviklet teknologien og investeret massivt i den i mere end 40 år. Nu er næste skridt, at vi skal være villige til at investere teknologier, som kan skabe balance i det grønne elnet, siger Thomas Kristiansen.

Desuden pointerer Thomas Kristiansen, at det samlet vil være billigere at indbygge lagerkapacitet i elnettet, fremfor udbygning af elnettet eller produktionsanlæg, der kun ville være behov for i spidsbelastningsperioder. 

Næste eksporteventyr

Der er andre lande, som er længere med at udvikle og teste forskellige flowbatterier, men teknologien er stadig et sted, hvor Danmark kan blive foregangsland, forklarer Thomas Kristiansen.

- Gør vi plads til at flowbatteriteknologien kan modnes i Danmark, eksisterer der et kæmpe eksportpotentiale i at opskalere flowbatteriet og gøre det omkostningseffektivt, siger Thomas Kristiansen.

På nuværende tidspunkt eksisterer der dog nogle lovgivningsmæssige barrierer, som sætter en stopper for flowbatterier i det danske elnet.

- Det en udfordring, at batterier i dag ikke er defineret som et separat produkt i elnettet. Det skelnes kun mellem forbruger og producent. Batterier betragtes som både forbruger og producent i elnettet, idet batteriet tager energi fra nettet og lagrer det, indtil det leveres tilbage i nettet igen. Det betyder, at batteriet bliver straffet med afgifter og tariffer ved både opladning og afladning, og denne dobbeltbeskatning gør det kommercielt umuligt at etablere et stort batterianlæg i det danske elnet, siger Thomas Kristiansen. 

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094