23948sdkhjf

Brande Brint og GreenLab Skive udnævnes som testzoner: Fritages for gældende regler

Som de første virksomheder får Brande Brint og GreenLab Skive nu friere rammer til at afprøve og udforme fremtidens grønne energiløsninger. Det sker som led i en særlig testordning, som undtager dem fra nogle af de nuværende regler på området.

Kort og godt betyder det, at begge projekter får dispensation for elforsyningsloven. 

Dermed kan virksomhederne indhente konkrete erfaringer, som kan bruges til at optimere lovgivningen.

- Vores ambition er, at Danmark skal have det mest fleksible og velintegrerede energisystem i Europa. Det skal GreenLab Skive og Brande Brint være med til at bidrage til, nu hvor vi giver dem friere rammer til at udvikle fremtidens grønne energiløsninger. De vigtige erfaringer, virksomhederne gør sig, skal være med til at sikre vores position inden for grønne energiformer som for eksempel Power-to-X, siger klimaminister Dan Jørgensen.

Energistyrelsen har tildelt virksomhederne en såkaldt regulatorisk testzone, hvorfra de over en årrække kan udføre deres demonstrationsprojekt. Begge virksomheder har fokus på produktion og udvikling af grøn brint.

Brande Brint udfører henover to år et teknologiudviklingsprojekt, hvor et brintproduktionsanlæg kobles direkte til en vindmølle for at undersøge mulighederne for blandt andet offshore-produktion. Hos GreenLab Skive arbejder en gruppe af grønne virksomheder målrettet på at udvikle Power-to-X. Det er det første sted i verden, hvor et storskala Power-to-X-anlæg kommer i drift.

Uden barrierer

Med den regulatoriske testzone giver de danske myndigheder altså GreenLab Skive og Brande Brint dispensation fra elforsyningsloven. 

I GreenLab Skive hilser CEO Christopher Sorensen testzonerne velkommen. 

- Det er vigtigt, at testzonen på sigt leverer løsningsforslag til, hvordan man kan skabe de bedst mulige samfundsfordele ved elnettet uden at gå på kompromis med konceptet om et kollektivt elnet. Vi tror på, at Danmark skal etablere mange flere industrielle energifællesskaber, som ligesom Greenlab i Skive, sammentænker energiproduktion, industri, landbrug og Power-to-X. Det er nøglen til en omkostningseffektiv grøn omstilling, siger Christopher Sorensen, CEO i GreenLab. 

Het konkret betyder det at GreenLab fremover kan teste forretningsmodeller eller ny teknologi, som hidtil er stødt på barrierer i den gældende elforsyningslovgivning. 

I en regulatorisk testzone tillader de danske myndigheder nemlig, at aktiviteter kan operere uden om den eksisterende elforsyningslovgivning.

- Hos GreenLab betyder det, at GreenLabs grønne industri- og energipark med et netværk af grønne virksomheder, der deler hinandens overskudsenergi, er fritaget fra de eksisterende regler og tariffer på elområdet. Ideen er, at aktører kan opstille fælles energiproduktion og -forbrug uden at påvirke det eksisterende, kollektive energinet negativt – man laver en såkaldt ”indfødningszone” til en større mængde grøn strøm, skriver GreenLab Skive. 

Tilladelsen fra myndighederne er historisk. Der er aldrig tidligere givet en lignende dispensation. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11