23948sdkhjf

Rekord-mange varmepumper langet over disken: Vi solgte ikke dem, vi skulle

Varmepumpesalget boomer, tallene på bundlinjen har skiftet fra rød til sort og turnarounden fra 2019 driller ikke længere. 

Sådan kan den nuværende situation for varmepumpeproducenten DVI Energi kort opsummeres. 

Selskabet kan for regnskabsåret 2020 fremvise sorte tal på bundlinjen. Og det rent faktisk i rekordstørrelse. 

Resultatet er nemlig det bedste nogen sinde. Selskabets resultatopgørelse for 2020 udviser et overskud på rundt regnet en million kroner før skat. I 2019 var det tal -3,5 millioner kroner før skat.

- Vi er jo rigtig glade for, at resultatet er 4,5 millioner kroner bedre end sidste år. Det viser jo bare, at vi har fået ryddet op og nu kun har gang i sunde aktiviteter, siger administrerende direktør Ken Thon.

Han fik altså ret i sine forudsigelser, da han i august 2020 – et godt stykke inde i regnskabsåret og coronakrisen – kunne løfte sløret for sine forventninger til det regnskabsår, der netop er sat punktum for.

- Vi tog de tiltag, vi syntes, der skulle til og salgstallet for varmepumper har vi holdt. Vi er kommet nådigt ud af coronakrisen. Vi regner med at komme til at tjene penge, sagde han dengang. 

Hår på brystet

DVI Energis resultatopgørelse for 2020 udviser altså et overskud før skat på en million. Bruttofortjenesten tog et hop fra 9,7 millioner kroner i 2019 til 14,5 millioner kroner i 2020.

En af årsagerne til at 2020 – trods corona – viste sig at blive et guldår for DVI Energi skyldes først og fremmest, at den turnaround, som DVI Energis nye ejere satte gang i 2019 endelig ser ud til at have båret frugt og vist sit værd. 

Samtidig har DVI efter års modgang fået lidt mere hår på brystet. Så da corona ramte – blev selskabet ikke helt knockoutet. 

- Det ramte os jo lidt i starten. Der var en månedstid, hvor vi ikke solgte noget, men vi har haft modvind i så lang tid, at vi er mere robuste. Vi er blevet vant til at håndtere modgang, siger Ken Thon om en af årsagerne til det gode resultat i et udfordrende år. 

Sælger som gale

Da corona-krisen satte ind for et år siden var det usikker grund som DVI Energi – og alle andre virksomheder – blev kastet ud på. Ken Thon kunne da også konstatere, at virksomheden var delvist corona-ramt i den første tid. Efterspørgslen på de små varmepumper faldt og produktionen af varmepumper var som følge af corona droslet ned.

I august så Ken Thon ind i en mindre udfordring: Skulle han og DVI Energi realisere sorte tal for regnskabsåret 2020, ville det kræve et skyhøjt salg af varmepumper. 

Og det er altså lykkedes. 

- Vi solgte ikke de varmepumper vi skulle sidste år, men paradoksalt nok solgte vi flere end nogen sinde, siger Ken Thon. 

Salgsvæksten og rekordsalget skal blandt andet findes i et udvidet forhandlernetværk.

- Der er kommet rigtig mange nye forhandlere til. Det gør, at vi ikke er så sårbare mere, siger Ken Thon.

Når han så i samme ombæring siger, at der ikke er solgt nok, så er det fordi han ved årets start havde budgetteret med et meget større salg. Overraskende nok er det dog ikke corona, der har stukket en kæp i hjulet på salgsprocessen, men derimod Bygningspuljen. 

Den blev udbudt for første gang i efteråret. Her kan boligejerne søge tilskud til f.eks. efterisolering, vinduer og døre, skift af varmekilde og andre energibesparende foranstaltninger.

Muligheden for at opnå støtte via puljen, har fået boligejerne til at gå i venteposition og holde på moneterne, og når så det ikke lykkes at få støtte, falder lysten til at investere bort. 

- Vi kunne have haft et meget større overskud og hele branchen kunne have haft det bedre, var det ikke for Bygningspuljen, siger Ken Thon.

Service og leverandører

Ken Thon har i årevis skruet på mange forskellige håndtag for at skabe en sund forretning. Det er altså lykkedes – ikke desto mindre bliver han ved med at finde smutveje til en endnu stærkere forretning. 

- I januar indgik vi et samarbejde med Gastech. De håndterer nu al service på vores varmepumper. Det betyder, at vi nu kan koncentrere os om at sælge og udvikle varmepumper. Vi kan ikke lave det hele selv, fortæller Ken Thon. 

Samtidig er han gået ind i nye og større samarbejder med leverandørerne. 

- Jeg kæmper for at holde leverandørernes prisstigninger væk. Jeg har aldrig set så voldsomme prisstigninger som nu. Der er jo pludselig blevet travlt og så mangler der varer. Derfor har jeg etableret et strategisk samarbejde med vores leverandører, så vi køber ind i større mængder og dermed billigere, siger Ken Thon.

Udvikling og fuld ild

På udviklingssiden har DVI Energi heller ikke ligget på den lade side. 

- Vi har ansat en ingeniørstuderende, og vi er i fuld gang med at udvikle på vores propan-pumpe tilpasset danske forhold, siger Ken Thon, der med indgangen til 2020 modtog en million kroner i tilskud til netop den opgave. Pengene mangler han dog at få udbetalt, da det er først er nu, der er blevet tid til rigtigt at fokusere på den opgave. 

I løbet af 2020 indgik Ken Thon yderligere et samarbejde – dog i en lidt mere usædvanlig boldgade. Varmepumpeproducenten valgte nemlig at teame-up med tidligere deltager i tv-programmet Rigtige Mænd Lindy Aldahl. Sammen har parterne produceret en lang række reklame-film. 

- Vi er rigtigt glade for samarbejdet med Lindy. Han skaber noget opmærksomhed hos vores kunder. Vi tager ham med ud til vores forhandlere og får med Lindys hjælp skabt noget fokus på vores varmepumper på en lidt mindre nørdet måde, siger Ken Thon og hentyder til, at der snildt kan gå varmepumpe-nørderi i den, hvis det er teknikere, der skal levere varen og nå igennem til forbrugerne.

2021 and beyond

2020 gik altså over i historien som det resultatmæssigt bedste år i virksomhedens historie, og det forventes at fortsætte i 2021.

- Vi er kommet godt i gang med første kvartal og vi holder budgettet, fortæller Ken Thon og fortsætter:

- Bottomline er, at vi har fået ryddet op og vi forventer mindst et resultat på niveau med 2020, men håber det bliver bedre, slutter han.

Kommenter artiklen (1)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094