23948sdkhjf

Natura 2000 og edderfuglen kan sætte stopper for stor havmøllepark

Hvorvidt European Energy kan arbejde videre med den kystnærhavmøllepark Omø Syd er uvist. 

Efter ni år er selskabet stødt på endnu et bump på vejen – eller nærmere et bjerg. 

I oktober ansøgte European Energy Energistyrelsen om etableringstilladelse af Omø Syd samt Jammerland Bugt – i alt 560 MW vindenergi. 

Kort efter meddelte Energistyrelsen European Energy, at sagsbehandlingen af Omø Syd var sat i bero. Årsagen var, at styrelsen afventede et svar fra Miljøministeren angående udpegning af Smålandsfarvandet som et fuglebeskyttelsesområde. 

Før påske udpegede Regeringen og Miljøministeriet således seks nye fuglebeskyttelsesområder, hvor et af disse er Smålandsfarvandet, hvor European Energy påtænker at opføre Omø Syd. 

- Fuglebeskyttelsesområderne kommer til at ligge i Flensborg Fjord, Sejerøbugten Smålandsfarvandet, i det nordvestlige Kattegat, ved Rønne Banke og i Skagerrak. Det betyder, at myndigheder som udgangspunkt ikke kan give tilladelse til aktiviteter i området, der kan skade fuglene, skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse. 

Og netop den udmelding betyder, at Energistyrelsen nu har genoptaget sagsbehandlingen af Omø Syd – til trods for at forslaget om fuglebeskyttelsesområderne ikke er vedtaget endnu.

Natura 2000 og fuglebeskyttelse

Når Energistyrelsen genoptager sagsbehandlingen vil det automatisk betyde, at European Energy kan genoptage arbejdet med det efterhånden aldrende projekt. Men det bliver under helt andre vilkår end tidligere. 

European Energy skal nemlig forholde sig til, at Smålandsfarvandet kan blive udpeget som Natura 2000-område, og at det kan blive udpeget til et særligt fuglebeskyttelsesområdet for blandet andet edderfugl og gråstrubet lappedykker. 

European Energy har indtil videre postet 20 millioner kroner i udviklingen af Omø Syd og kaster ikke bare sådan lige håndklædet i ringen – selvom det unægtelig ser sværere ud, når der bliver trukket et Natura 2000-område op af hatten.

- Vi kan konstatere, at Miljøministeriet har brugt fem år på at være i dialog med Europa-Kommissionen og forberede udpegningen af Smålandsfarvandet. Nu har vi så fået 5 uger til at forholde os til deres omfattende datamateriale og komme med vores modsvar. Det vil vi selvfølgelig gøre, men det er ikke en særligt værdig måde, vi bliver behandlet på lige nu, siger Mathias Aarup Berg, European Energy.

Netop Natura 2000-områder udgør en særlig udfordring

- I Danmark er der ikke tradition for at bygge tekniske anlæg i eksisterende Natura 2000-områder, og vi har ikke hørt fra Regeringen, at de skulle have i sinde at lave om på det, siger Mathias Aarup Berg.

Sameksistens andre steder

En af de ting - eller dyr skulle man måske sige - der kan blive havmølleparkens banemand er edderfuglen. 

Men det undrer hos European Energy.

- Vi får at vide, at det er edderfuglen, der er problemet, men den er rigt repræsenteret i alle indre danske farvande. Derfor kan det for eksempel undre, at man ikke har kigget på andre områder, som for eksempel Isefjord, hvor forekomsten er stor. Endelig har vi kunnet konstatere på de fugletællinger, som Femern-forbindelsen har medført, at der er masser af edderfugle ved havmølleparkerne Nysted og Rødsand 2 syd for Lolland. Vi har fået Cowi til at kigge på tallene, og de kan konstatere, at der er en stigning af edderfugle over tid efter de vindmøller er bygget, siger Mathias Aarup Berg fra European Energy

Rådgivervirksomheden Orbicon har ligeledes lavet en undersøgelse af Omø Syd og Jammerland Bugts påvirkning af fuglelivet de pågældende steder. Den viser blandt andet at påvirkningen af fuglelivet ved de to kystnære havmølleparker ligger inden for acceptable niveauer for de berørte fuglearter: sortand, edderfugl og fløjsand.

Kompromis med møller og dyr

European Energy skal altså nu til at finde ud af, hvad der skal ske med projektet. Mathias Aarup Berg håber og tror på, at der kan findes et kompromis frem. 

- Vi mener stadig, at der er plads til både dykænder og havvindmøller i Smålandsfarvandet, og vi vil bede regeringen om at fjerne projektområdet for Omø Syd fra fuglebeskyttelsesområdet, siger han og uddyber:

- Det er da ikke blevet lettere af, at Regeringen nu foreslår at gøre området til et Natura 2000-område, men vi kommer til at fortsætte med at søge dialogen med Miljøministeriet for at gøre dem opmærksomme på, at de er ved at begå en stor fejl. Vi står midt i en klimakrise, og der er behov for, at vi får meget mere vedvarende energi, hvis målsætningen om at reducere med 70 pct. i 2030 skal lykkes. 

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.625