Efter dødsliste-drop: Staten må tage ansvaret for de økonomiske konsekvenser
Ikke uventet kunne Energistyrelsen sammen med Miljøstyrelsen, Forsyningstilsynet, Statsstøttesekretariatet og Kammeradvokaten ikke godkende KL’s plan for at tilpasse affaldsenergi frem mod 2030, som Energistyrelsen modtog den 17. december 2020.
Det medddelte parterne aftalepartierne bag ’Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi’ i fredags.
Hvad der nu skal ske er endnu uvist. Hos KL, der har udarbejdet listen, er formand for KL’s Miljø- og Forsyningsudvalg Birgit S. Hansen ikke i tvivl om, hvad der ikke kommer til at ske.
- Hvis de (myndighederne, red.) ønsker at inddrage andre miljøparametre, fordele omkostningerne anderledes eller se på andre alternativer til energiforsyning, står det dem frit for. Men KL vil ikke udarbejde et bud på en ny plan, siger hun og understreger:
- Bolden ligger nu hos staten.
Konkurrence må ikke koste
Hvis der ikke udarbejdes en ny lukkeliste over de anlæg, der frem mod 2030 skal lukke ned, kan det ende i en konkurrenceudsættelse af sektoren.
Hvis det kommer til det, er Dansk Affaldsforening og KL enige om, at det ikke må gå ud over kommunernes økonomi og borgernes velfærd.
- Det er ikke uden økonomiske tab at lukke flere affaldsanlæg, og den politiske beslutning må ikke få negative konsekvenser for kommunernes økonomi og dermed velfærden til borgerne. Det er vigtigt for os, at vi garanterer borgerne et alternativ til den affaldsenergi, der bliver udfaset, så der stadig er varme i hjemmene til rimelige priser. Hvis vi skal finde de gode lokale løsninger, har vi brug for at sætte arbejdet i gang hurtigst muligt, siger Birgit S. Hansen i en pressemeddelelse.
Formand for Dansk Affaldsforening Mads Jacobsen siger, at uanset hvordan det hele ender, så vil organsationen går konstruktivt til værks for at finde gode løsninger. Men det er ham magtpåliggende, at borgerne holdes skadesfri.
- Kommunerne har gennem tiden investeret i affaldsenergianlæg for at løse en miljøopgave for samfundet – med godkendelse af staten. Det er en opgave, vi har løst – og løst godt. Når Folketinget og staten nu varsler store ændringer af rammevilkårene, må de også tage ansvaret for de økonomiske konsekvenser, det vil have for kommuner med anlæg, der skal lukkes før tid. Det kan ikke være borgerne og velfærden i de berørte kommuner, der skal betale prisen. Derfor må kommunerne holdes skadesfri, siger Mads Jakobsen.
Det er forudsat i klimaplanen, at nogle anlæg vil lukke. Ifølge planen skal affaldsenergikapaciteten reduceres med 30 pct. inden 2030.