23948sdkhjf

Maribo Varmeværk: Vi vil gerne aftage varmen fra MSK - men på rimelige vilkår

Konflikten mellem på den ene side Refa Maribo-Sakskøbing Kraftvarmeværk A/S (Refa MSK) og på den anden side Maribo Varmeværk og Sakskøbing Fjernvarme er spidset gevaldigt til. 

Parterne har i årevis kørt et fint varmesamarbejde, men så kom grundbeløbet – eller nok nærmere bortfaldet af selvsamme grundbeløb.

- I de første otte driftsår kørte det jo fint. Men så bortfaldt grundbeløbet på 8,2 millioner kroner, som de (Refa MSK, red.) fik for at lave el på halm. Derfor er det svært at få det til at løbe rundt. Og den regning vil de nu tørre af på de to varmeselskaber, siger Flemming Møller Jensen, bestyrelsesformand hos Maribo Varmeværk.

Bestyrelsesformand Flemming Møller Jensen har hen over efteråret været i en løbende dialog med Refa MSK og har – i egen optik – strakt sig langt. 

- Vi har tilbudt at give 2,8 millioner kroner mere for varmen om året. Sakskøbing har tilbudt en smule mindre, men sammenlagt har vi tilbudt at betale de første 5 millioner af deres underskud, men det er jo ikke det, der er problemet, siger Flemming Møller Jensen og tilføjer: 

- Det er den regulering, der kan komme fremover. Vi vil have en forsikring for, at de ikke kommer igen om tre år og siger: 'Hov det gik ikke – vi skal bruge flere penge – og vi skal have en anden varmepris'. Men det vil Refa ikke acceptere. 

Derfor er situationen nu gået i hårdknude. 

Refa MSK har indgivet begæring om rekonstruktion, og på fredag skal selskaberne mødes i Skifteretten, hvor der skal tages stilling til dette og hint. 

Udgangspunktet for konflikten er, at det ikke har været muligt for parterne at komme til enighed om indholdet af den varmeaftale, der i årevis har dannet grundlag for samarbejdet mellem parterne. Aftalen baseres i grove træk på, at varmeselskaberne i Maribo og Sakskøbing aftager og distribuerer varmen, Refa MSK producerer på sit anlæg i Sakskøbing. 

Bagklogskabens klare lys

Dialogen hen over efteråret fik altså Refa MSK til at indsende en begæring om rekonstruktion til Skifteretten i starten af december. Såfremt parterne ikke kommer frem til en løsning – og en aftale om, at de to varmeselskaber også fremover vil og kan aftage varmen fra Refa MSK – vil Refa MSK blive erklæret konkurs. 

Med en sådan erklæring bortfalder de to aftaler, Refa MSK har liggende med henholdsvis Maribo Varmeværk og Sakskøbing Fjernvarme. Rent faktisk har rekonstruktøren opsagt begge aftaler.

Ifølge Flemming Møller Jensen har det nok været formålet hele tiden. 

- Set i bagklogskabens klare lys ville de aldrig indgå en aftale med os. De ville bare i rekonstruktion, så de kunne komme ud af aftalerne, siger Flemming Møller Jensen.

Aftalerne løber frem til 2030, og på spørgsmålet om, hvad formålet for Refa MSK har været, hvis ikke ønsket var at indgå aftalerne med Maribo og Sakskøbing, må Flemming Møller Jensen melde pas. 

Han ved det ret beset ikke. 

- De vil tvinge os til at indgå aftaler, der er til Refas fordel og mere eller mindre berøve os vores frihed. 

Lovligt eller ej

Når klokken slå tolv midnat på fredag, slukker Refa MSK for varmen, hvis altså ikke der er kommet nogen løsning på sagen inden. 

Det får dog ikke Flemming Møller Jensen til at ryste på hånden. Han fastslår, at Maribo Varmeværk kan producere mere end rigelig varme selv. En udmelding, der har fået Lolland Kommune op på dupperne, da man ikke mener, at Maribo Varmeværk er godkendt til fuldlast – men kun som reserve- og spidslast. 

- I varmeplanen står der, at vores kedler er spidslastkedler. Men den er ikke juridisk bindende. Det er en strategiplan, og det er så det, de kører frem med nu. At vi ikke må køre fuldlast, siger Flemming Møller Jensen og tilføjer: 

- Rekonstruktøren har sågar fremsendt en anmodning til Lolland Kommune om at genoptage Maribos godkendelse af kedler. Med henblik på at præcisere, at MSK har førsteretten til at levere varmen. Det er også det, der går fremgår af vores kontrakt, som nu er opsagt. De har den formening, at kommunen kan lave vores kedelgodkendelser om med tilbagevirkende kraft.

Uagtet hvordan og hvorledes har Flemming Møller Jensen tænkt sig at fyre op under kedlerne i Maribo for at kunne holde forbrugerne varme. 

Efter fredag

Fredag bliver altså en skelsættende dag. Men hvordan det helt kommer til at gå, må jo stå hen i det uvisse lidt endnu.

Et par ting er dog sikre.

- Vi ved fra rekonstruktionspapirerne, at hvis ikke vi får lavet aftalerne, går MSK konkurs og må sælges. Og det er ærgerligt. Det anlæg skal jo stadig bruges, og vi vil rigtig gerne aftage varmen derovre fra. Det vil aldrig blive billigt, og det er noget gammelt isenkram, men det skal bruges og køres helt ned, inden det skrottes, siger Flemming Møller Jensen. 

Derudover vil produktionen af varme til forbrugerne være sikret. 

- Vi producerer selv, fordi vi er af den opfattelse, at vi må producere på vores anlæg, siger han. 

Og hvad angår økonomien er han helt klar i spyttet. 

- Der er ikke økonomi i MSK, og vi giver ikke afkald på noget, uden vi får noget andet til gengæld. Vi skal slås på lige vilkår, siger han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156