23948sdkhjf

Nye og topmoderne anlæg på dødsliste: Uforståeligt

Kommunernes Landsforening har netop offentliggjort listen med de 10 affaldsenergianlæg, som foreslås lukket inden 2030.

Listen er udmøntningen af en aftale indgået i Folketinget den 16. juni om en grøn affaldssektor.

Listen rummer ti danske affaldsenergianlæg heriblandt Argo i Roskilde og Usserødværket i Hørsholm.

To anlæg, der er blandt de nyeste og mest moderne anlæg. To anlæg, der til sammen leverer fjernvarme til i alt 100.000 husstande på Sjælland. 

- Det er en helt uforståeligt, at vi skal lukke nogle af de mest moderne anlæg i Danmark, siger Niels Hörup (V), borgmester i Solrød og bestyrelsesformand for Argo i en pressemeddelelse.

Han påpeger at hvis Argo lukker, så skal affaldet behandles til en højere pris et andet sted.

Folketingets kriterier for lukning af anlæg er, at de mindst effektive og miljømæssigt dårligste anlæg skal lukkes. Der er imidlertid ikke sket med forslaget om at lukke Argo, vurderer Niels Hörup.

- Med lukningen af Argo har KL ikke levet op til Folketingets kriterier om at lukke de mindst effektive og miljømæssige dårligste anlæg, pointerer Niels Hörup (V).

Usserødværket

Et andet anlæg som foreslås lukket, er Usserødværket, der er helt centralt i det Nordøstsjællands fjernvarmenet og bl.a. andet dækker 95 pct. af varmen til Norfors Fjernvarme og næsten 80 pct. af Holte Fjernvarme. Usserødværket ejes af Nordfors, der er et fælles kommunalt selskab mellem fem nordsjællandske kommuner (Hørsholm, Rudersdal, Allerød, Fredensborg og Helsingør).

Det nyeste anlæg er opført i 2017 og er altså det nyeste i Danmark.

- Regeringen gambler med forbrugernes forsyningssikkerhed, siger Morten Slotved (K), borgmester i Hørsholm Kommune og bestyrelsesformand for Norfors og tilføjer:

- Hvis forbrugerne skal have fjernvarme, skal der bygges et helt nyt anlæg. Der er hverken godt for miljøet eller rettidig omhu, at man lukker de mest moderne anlæg.

Store konsekvenser for miljøet

Lukningen af de to anlæg vil få store konsekvenser for miljøet. Intentionen i regeringens klimahandlingsplan er at reducere forbruget af biomasse. Ikke desto mindre forventer Niels Hörup at en lukning af Argo vil betyde at forbruget af træpiller vil stige med 500.000 tons om året på andre værker.

- Lukningen af Argo hjælper ikke den grønne omstilling. Det svarer til, at regeringen opfordrer folk til at investere i elbiler, men bagefter beslutter, at der skal være færre elbiler på vejene, siger Niels Hörup.

Fakta om to selskaber

Argo er Danmarks tredjestørste affalds- og energiselskab, som ejes af ni sjællandske kommuner (Greve, Køge, Lejre, Roskilde, Solrød, Odsherred, Holbæk, Kalundborg og Stevns).

På Roskilde kraftvarmeværk – Argo omsættes det affald til energi, som ikke kan genbruges eller genanvendes. Argo har et af de allernyeste anlæg i Danmark, og har i dag den næstlaveste behandlingstakst for affald på Sjælland (420 kr./ton).

Norfors er et fælleskommunalt interessentskab ejet af fem nordøstsjællandske kommuner (Allerød, Fredensborg, Helsingør, Hørsholm og Rudersdal kommuner).

Norfors står for affaldsbehandlingen og fjernvarmeforsyningen for kommunerne, og har Usserødværket som et vigtigt anlæg, da det kombinerer bortskaffelsen af restaffaldet og fjernvarmeforsyningen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.797