23948sdkhjf
Log ind eller opret for at gemme artikler
Få adgang til alt indhold på Energy Supply
Ingen binding eller kortoplysninger krævet
Gælder kun personlig abonnement.
Kontakt os for en virksomhedsløsning.

Genbruger varme: Supermarkeder skærer markant i energiforbrug

Coop er på vej mod en CO2-besparelse på 75 pct. med teknologien

Et otte år gammelt projekt har vist sig særdeles effektivt i supermarkedernes kamp for at nedbringe energiforbruget.

Hos Danmarks næststørste dagligvarekoncern, Coop, peger prognoserne på en CO2-besparelse på 75 pct. ved udgangen af i år. Det skriver Energy Cluster Denmark i en pressemeddelelse.

Siden 2017 har Coop arbejdet målrettet på at udnytte den varme, som normalt går tabt, når fødevarer bliver kølet ned. 

Det sker gennem det såkaldte Super Supermarkets-projekt, hvor Danfoss, Dansk Fjernvarme, Teknologisk Institut og Energy Cluster Denmark også deltager.

Ifølge energichef i Coop, Nicki Pagh Børgesen, har projektet overgået alle forventninger:

- Vi har installeret 50-60 anlæg og udviklet et koncept for intelligent butiksoptimering. I dag er udnyttelse af overskudsvarme en essentiel del af vores drift – vi bygger simpelthen ikke nye butikker uden et varmegenindvindingsanlæg, siger han.

Samtidig har Coops konkurrent Dagrofa, der bl.a. driver Spar og Meny, sænket varmeforbruget med 40 pct. i gennemsnit, lyder det.

For Danfoss har samarbejdet ført til udviklingen af en ny heat recovery unit (HRU) med stort markedspotentiale. Ifølge Torben Funder-Kristensen, Head of Industry Affairs i Danfoss Climate Solutions, er teknologien allerede på vej ud i andre sektorer.

- Projektet har løftet branchens viden markant og åbnet for nye muligheder inden for genbrug af varme – ikke kun i supermarkeder, men også i sygehuse, datacentre og teglværker, siger han.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.137|instance-web01