23948sdkhjf

Kraftvarmeværket skyder op i Sorø: De store komponenter er på plads

Sorø Fjernvarme bygger nyt kraftvarmeværk, der skal fyre med lokal rest-biomasse, blandt andet i form af haveaffald.

Første spadestik blevet taget i forsommeren. Byggeriet skrider fremad, og de største maskinkomponenter er nu på plads. 

Første komponenter

Kedelanlægget i det nye kraftvarmeværk leveres af Dall Energy, og det er dimensioneret til at producere op til 12 MW varme og op til 950 kW el.

Og det er noget tungt maskineri, de har gang i Sorø. 

De største maskinkomponenter er blevet løftet på plads på fundamentet, endnu inden bygningen var opført.

- På grund af komponenternes størrelse er det simpelthen lettere at rejse vægge og tag uden om det store maskineri. Flere af delene har krævet specialtransporter, og for eksempel vejede selve biomasseovnen 15 tons, fortæller Anders Bo Laugen, salgschef hos Dall Energy.

Vidt omkring

De næste par dage ankommer der en hel komponenter og bærestål, blandt andet fra det sydlige Polen, hvilket kræver en del indløft med kran. 

Generelt er de mange tunge indløft gået godt og er klaret i henhold til tidsplanen, også selv om covid-19 pandemien har givet lidt udfordringer. Blandt andet har det været svært at få transporttilladelser på plads pga. forlængede sagsbehandlingstider hos myndighederne.

Komponenterne kommer også langvejs fra. Den store hedtoliekedel kommer fra Spanien, selve forgasningsovnen fra Stettin i Polen og de store glasfiberbeholdere har taget turen fra Sverige.

Det er Østermark Entreprenørforretning, der står for at lukke efter, når komponenterne er på plads. 

Rest-biomasse

Anlægget i Sorø kører på lokalt produceret biomasse, blandt andet havepark-affald indsamlet på den lokale genbrugsstation. 

På årsbasis vil 70 procent af varmen i Sorø blive produceret på haveparkaffald. Værket kommer også til at producere el af haveaffaldet svarende til 2.200 borgeres årlige forbrug.

Anlægget i Sorø forventes at stå færdigt i sensommeren 2021 vil dække ca. 3.200 borgeres varmeforbrug og ca. 2.200 borgeres elektricitetsforbrug.

Artiklen er en del af temaet Video & Billedserier.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078