23948sdkhjf

Energinet i globalt konsortium: Der skal løses tekniske her-og-nu-udfordringer

Elsystemoperatører fra Australien, England, Irland, Texas, Californien og Danmark går nu sammen i et nyt konsortium, der skal accelerere omstillingen til sikker, grøn energi - ikke bare i de seks regioner, men i hele verden.

Det blev annonceret i London i forbindelse med BloombergNEF Summit.

De seks systemoperatører er Australia Energy Market Operator (AEMO), National Grid Electricity System Operator (England), California Independent System Operator (CAISO), Electric Reliability Council of Texas (ERCOT), EirGrid (Irland) og Energinet 

Sammen danner de konsortiet Global Power System Transformation Consortium (G-PST) og skal samarbejde med nogle af verdens førende forskningsinstitutioner og fonde.

Stor erfaring og store udfordringer

Alle seks systemoperatører har mange års erfaringer med at integrere store mængder svingende vind- og solproduktion i elsystemerne.

Men selv om alle seks er i den globale førertrøje, venter der alle seks store tekniske udfordringer forude, for eksempel hvilke analytiske værktøjer skal til for at kunne forudsige og drive et elsystem, hvor størstedelen er fluktuerende produktion? Hvordan kan bl.a. kunstig intelligens bidrage til at skabe fremtidens kontrolrum? Hvordan sikrer man stabilitet, når en større og større del af produktion kommer fra enheder med invertere?

- Vi har i Danmark indtil nu haft stor succes med at sikre høj forsyningssikkerhed, samtidig med at vi har indpasset store mængder vedvarende energi til en relativ lav pris for samfundet. Men foran os ligger en endnu større opgave. Vi skal ikke bare skabe et 100 procent grønt elsystem, hvor strømmen hovedsageligt kommer, som vinden blæser, og solen skinner, vi skal også producere meget mere grøn strøm og udfase benzin og diesel i transportsektoren, i varmesektoren i industrien mv., siger administrerende direktør i Energinet Thomas Egebo og tilføjer:

- Med G-PST-konsortiet kommer vi til at arbejde tæt sammen med kolleger og forskningsinstitutioner rundt om i verden, for at vi sammen kan løse den vigtige forsknings- og udviklingsopgave, vi alle står overfor i forbindelsen med den grønne omstilling.

Konsortiets mål er at løse nogle af de tekniske udfordringer, som her-og-nu presser sig på, og som inden for den nærmeste årrække er nødvendige for at kunne drive fremtidens grønne elsystemer.

Og nye løsninger og erkendelser skal ikke bare skubbe de seks systemoperatører i den rigtige retning. De skal komme hele verden til gode for at sikre en hurtig og effektiv global reduktion af CO2-udledning.

Derfor er andre 25 systemoperatører fra forskellige steder i verden også med bag konsortiet, bl.a. skal erfaringer deles med ti udviklingslande.

Forskning og fonde

Fra forskningsverdenen deltager bl.a.: Energy Systems Integration Group (ESIG), Imperial College London, Council of Scientific and Industrial Research (CSIR), Fraunhofer Cluster of Excellence for Integrated Energy Systems, National Renewable Energy Laboratory (NREL), Latin American Energy Organization (OLADE), Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), Electric Power Research Institute (EPRI), Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO), ASEAN Center for Energy (ACE) og danske DTU.

Blandt fonde og bidragsydere til G-PST er Wellspring Climate Initiative, United States Agency for International Development (USAID), Children’s Investment Fund Foundation (CIFF), BMWi (Federal Ministry for Economic Affairs, Germany) og Energy Innovation.

Kilde: Energinet

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.093