23948sdkhjf

1.140 hektar sol og store vindmøller skal gøre Aarhus grønnere

Aarhus Kommune har i dag behandlet Temaplan for Vedvarende Energianlæg i Magistraten.

Planen baner vejen for ca. 1.140 hektar solenergianlæg og to store vindmøller i Aarhus Kommune. Solcelleanlæggene skal producere strøm nok til at dække det årlige elforbrug for mindst 200.000 gennemsnitsfamilier, og vindmøllerne skal producere strøm nok til at dække det årlige elforbrug for mindst 3.300 familier. 

- Aarhus vokser, og det gør vores forbrug af el også. Derfor er det afgørende for vores klima og for vores mål om at være CO2-neutrale i 2030, at vi stopper med at brænde begrænsede og klimabelastende ressourcer som olie og kul, men i langt højere grad omdanner sol og vind til vedvarende grøn energi, siger Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune. 

Se kortet over de udpegede arealer nederst i artiklen

Vigtige skridt mod vedvarende energi 

Temaplanen for Vedvarende Energianlæg fastlægger mål og retningslinjer for opstilling af vindmøller og solenergianlæg i Aarhus Kommune og udpeger samtidig arealer, der vurderes at være potentielt egnede til henholdsvis store vindmøller og store solenergianlæg. 

Læs også: Grøn energi i Aarhus: For 8,4 milliarder energiparker, varmelagre, PtX og CO2-fangst

De arealer, der i første omgang er udpeget, er ikke store nok til at forsyne hele kommunen med vedvarende energi, men er vigtige skridt mod mere klimavenlig energi. 

- De fleste aarhusianere er tilhængere af den grønne omstilling, men forholder sig samtidig ofte - og helt forståeligt - lidt skeptiske til placeringen af vindmøller og solcelleanlæg i deres nærområde. Derfor er det selvfølgelig vigtigt, at vi lytter til borgerne og afvejer de positive aspekter af produktionen af vedvarende energi i forhold til den samlede påvirkning af naboer, landskaber og kultur- og bymiljøer, siger Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø. 

Forslag til temaplanen har været i offentlig høring i slutningen af 2019. På baggrund af 263 høringsbidrag er det oprindelige planforslag blevet justeret, så antallet af områder udpeget til vindmøller er reduceret fra tre til et, og antallet af områder, der er udpeget til solenergianlæg, er blevet reduceret fra 13 til 11. 

- Vi er mange aarhusianere i Aarhus Kommune, og vi har ikke ubegrænset areal til rådighed. Store vindmøller generer mennesker med støj, og de er synlige over lange afstande. Jeg er derfor glad for, at det er lykkedes os at finde så mange arealer til store solenergianlæg, siger Bünyamin Simsek.

Kommenter på artiklen (1)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.203