23948sdkhjf

Tværkommunalt energisamarbejde skal sikre konkrete energitiltag

Fem jyske kommuner går ind et tværkommunalt energisamarbejde. Målet er fem lokale og en fælles energiplan. Rambøll skal styre begivenhedernes gang.
Hvad skal vi gøre med al vindenergien, når det blæser rigtig meget? Hvad skal vi gøre, når vi ikke kan bruge kul, olie og gas? Kan vi ikke bruge industriens overskudsvarme til ”genbrug”? Hvordan ser energibalancen ud, hvis vi ser ud over kommunegrænsen?

Den slags spørgsmål bliver mere og mere aktuelle for os alle.

Igennem EU projektet ”North Sea Sustainable Energy Planning” søger Middelfart, Vejle, Kolding, Fredericia og Hedensted Kommuner i samarbejde med Green Network og en række internationale partnere at få svar.

Projekt skal kvalificere politisk beslutningsgrundlag
I Middelfart Kommune er borgmester Steen Dahlstrøm (A) meget stolt.

- Igennem EU projektet får vi svar på afgørende spørgsmål, der vil vejlede os i, hvordan vi bliver et samfund, der er uafhængigt af fossile brændstoffer. Politikernes ansvar er at prioritere og igangsætte klima- og energi initiativer. Det beslutningsgrundlag får vi for første gang – nogensinde - med dette projekt, udtaler Steen Dahlstrøm.

Middelfart Kommune får inden for en kort periode hele to strategiske energiplaner, igennem EU samarbejdet. Både en lokal strategisk energiplan samt en strategisk energiplan for kommunerne Vejle, Kolding, Fredericia, Hedensted og Middelfart. At det er samme rådgiver, der har vundet begge opgaver efter et udbud, har givet skatteborgerne en klar gevinst. Ikke blot økonomisk, men også fagligt.

Rambøll skal lede projektet
Peter Holm, projektleder ved rådgivningsfiramet Rambøll, udtaler:

- Jeg er utrolig glad for, at vi vandt disse opgaver. Her er opgaver, der er tænkt rigtigt fra starten. I Strategisk Energiplanlægning, skal man se på tværs af kommunegrænser. For energien ”flyder” på tværs af grænser. Nogle steder forbruger man energi på samme tid, som andre producerer energi, og ved at se på energien i helikopterperspektiv kan man skabe synergier, balancer og lette omstillingen til uafhængighed af kul, olie og gas. Den pointe har man fanget i kommunerne, og man udfører tanken i praksis. Det tror jeg er første gang i kommunalhistorie siden varmeplanerne i 1980’erne.

Tværkommunal model muligt rollemodelprojekt
Formanden for Miljø- og energiudvalget i Middelfart Kommune er også begejstret:

- Middelfart Kommune har en grøn vækststrategi, der er baseret på samarbejde mellem borgere, virksomheder og kommunen. Jeg er stolt over at være politisk leder i et område, hvor man kan se ud over egen kommunegrænse. Vi kan lære meget af Hedensted, Vejle, Kolding og Fredericia kommune. Jeg er sikker på, at dette projekt vil blive et rollemodelsprojekt for hele Danmark. Det afgørende er selvsagt, at vi får konkrete tiltag ud over rampen, så det ikke kun ender i varm luft i A4-format. Strategisk energiplanlægning skal resultere i konkret handling. Omstilling til et samfund uden fossile brændstoffer er ganske enkelt nødvendigt. Det kan godt være, vi skal investerer lidt her-og-nu, men på lang sigt er det en rentabel investering - både for klima og for konkurrencekraft, udtaler Johannes Lundsfryd Jensen (A).
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Ørsted vil investere 475 milliarder i vedvarende energi inden 2030
Tænketank om låst åben dør: Godt gået
Nye initiativer skal gøre elnettet klar til den grønne omstilling
Eaton leverer 100 anlæg til Islands største forsyningselskab
Stiesdal får styr på gnistdetektering og brandslukning i Danmarks største pyrolyseanlæg
Green Power Denmark om lukning af åben dør-projekter: Kæmpe svigt af regeringen
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125