23948sdkhjf

Aalborg Portland forpligter sig til en 600.000 tons CO2-reduktion

Aalborg Portland og Regeringen indgår i dag en aftale, som forpligter Danmarks største enkeltudleder af CO2 til at levere reduktioner på minimum 660.000 tons CO2-e og til at samarbejde yderligere reduktionen på vejen videre mod 70 pct.-målsætningen.

Det skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.

Klima-, Energi- og Forsyningsminister Dan Jørgensen, Erhvervsminister Simon Kollerup og direktør i Aalborg Portland Michael Lundgaard Thomsen skriver i dag under på aftalen.

- Aalborg Portland viser her et markant samfundsansvar. Det er fantastisk positivt. Verden får også brug for cement i fremtiden. Løsningen er derfor ikke - som nogle måske ønsker sig - at gøre livet så surt som muligt for virksomheder som Aalborg Portland, så de flytter deres produktion til andre lande. Det handler tværtimod om at gøre produktionen grøn og beholde den her i Danmark, siger Dan Jørgensen, Klima-, Energi- og Forsyningsminister.

Med samarbejdsaftalen vil Aalborg Portland blandt andet satse på energieffektivisering, udfasning af fossile brændsler, CO2 -fangst og anvendelse og øget forbrug af alternative eller CO2-neutrale brændsler, lancering af grønne cementprodukter og levering af CO2-neutral fjernvarme til +75.000 husstande.

- For os og mange andre virksomheder er den grønne omstilling ikke en simpel ting, som vi kan gennemføre på egen hånd. Vi er grundlæggende afhængige af de politiske rammevilkår, som bl.a. meddefinerer vores konkurrenceevne, udviklingsmuligheder og efterspørgsel. En gensidigt forpligtende samarbejdsaftale er derfor et vigtigt, fælles skridt frem mod 2030-målsætningen. Vi har sat vores egne 2030-mål, men kan komme længere med samarbejde, partnerskaber og de rette rammevilkår, siger Michael Lundgaard Thomsen, direktør for Aalborg Portland.

Samarbejdsaftalens formål og gensidige forpligtigelser

Formålet med samarbejdsaftalen er at styrke samarbejdet mellem parterne med henblik på at mindske udledningen af drivhusgasser for cementproduktionen i Danmark.

Aalborg Portland forpligtiger sig til konkret at tage første skridt mod 70 procents-målet og sænke deres udledninger med ca. 660.000 tons CO2-e, og med en ambition, på grundlag af samarbejdsaftalen, herunder drøftelser om rammevilkår, at reducere udledningerne yderligere frem mod 2030.

Regeringen forpligtiger sig til at understøtte indsatsen for en bæredygtig cementproduktion, herunder ved en dialog om rammevilkår og ved at understøtte udviklingen af nye teknologiske løsninger, bæredygtige brændsler og produkter

De 660.000 tons CO2-e reduktion i aftalen svarer til:

  • At fjerne 250.000 biler fra vejene i Danmark.
  • Udledningerne fra 70.0000 danskere (ca. som indbyggertallet i Esbjerg By).
  • At fjerne 20% af det danske malkekvæg (mere end alt malkekvæg på Bornholm, Sjælland, Fyn og i Østjylland tilsammen).

Kilde: Klima-, energi- og forsyningsministeriet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

2.346