23948sdkhjf

Trio vinder ordrer til 226 millioner på nyt vandværk

LM Byg, Robotek A/S samt Vand & Teknik skal står for byggeriet af et nyt, moderne vandværk i Ishøj, Værket ved Thorsbro. De tre entreprenører har netop underskrevet store kontrakter med Hofor, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, om at bygge det nye vandværk, levere procesanlægget og stå for hele el-entreprisen. 

Værket ved Thorsbro ligger på Køgevej i Ishøj, hvorfra det siden 1908 har leveret drikkevand til København og omegnskommunerne. Værket er blevet moderniseret ad flere omgange - senest i 1985, da man overgik fra dieselmotorer til elektrisk drift. 

Nu er det igen blevet tid til at nybygge og modernisere det gamle værk, og det skal fremover levere blødgjort vand til kunderne, hvilket betyder mindre besvær med afkalkning i de små hjem.

Ny skal, indmad og el

I juni blev der indrettet byggeplads på vandværksgrunden, og gamle bygninger blev henholdsvis revet ned eller genbrugt. Nu står byggegrunden klar til, at de tre nye entreprenører tager over. 

Fakta om Vandværket:

  • Værket leverer årligt 10,8 mio. kbm vand til København og omegn. 
  • Anlægsbudgettet for renovering og nybygning mm. forventes samlet at være omkring 540 mio. kr. 
  • Byg: Ca. 105 mio.kr.,
  • Procesanlæg: Ca. 111 mio.kr.
  • El: Ca. 10 mio.kr.
  • Det nye værk får lette metal-facade-beklædninger. 
  • Bygherre: Hofor
  • Entreprenører: LM Byg A/S, Vand og Teknik, Robotek 
  • Rådgivere: Cowi / PLH Arkitekter, Niras / Krüger, Øllgaard / Emcon / Rørbæk-Møller, Sweco

Noget af det første, der skal ske, er at bygge skallen til det nye vandværk, og det er LM Byg, der kommer til at stå for den del. 

Når bygningen er godt på vej, skal indmaden også placeres. Et topmoderne anlæg med blødgøringsproces bliver installeret af Vand & Teknik. 

–  Vi skal installere et stort anlæg, som skal bestå af fire behandlingslinjer med fire pelletkolonner til blødgøring af drikkevandet, 16 styk filtre, to rentvandsbeholdere og anlægget skal have kapacitet til at behandle 1.375 m3/t, forklarer adm. direktør fra Vand & teknik, Jens Kristensen. 

Robotek kommer til at arbejde med hele el-entreprisen - en opgave, der kræver et tæt samarbejde med de andre entreprenører. 

– Vi er mange aktører på banen og der er heldigvis lagt op til et tæt samarbejde, hvor vi allerede kort efter underskrifterne var sat, har haft de første dage med optimering af projektet, fortæller Torben Munch, afdelingschef i Robotek. 

Halvdelen af det samlede budget

Anlægsbudgettet for renovering og nybygning forventes at være omkring 540 mio. kr. Et beløb som dækker fordelt på rådgivning, byggestyring, nedrivning, bygge og anlæg, maskin, el med mere.

Kontakterne, som LM Byg, Vand & Teknik samt Robotek har underskrevet, lyder på henholdsvis cirka 105 mio.kr., cirka 111 mio.kr og cirka 10 mio.kr.

Værkets grundareal er 3.600 kvm. Dertil kommer 500 kvm ladebygninger. Med kvadratmeter fordelt på både kælder, stue og 1. sal bliver det nye Værket ved Thorsbro dog 6.600 kvm.

Byggepladsen bliver til park

Hofor er derfor i gang med at blødgøre drikkevandet på alle sine syv regionale vandværker. Når Værket ved Thorsbro står færdigt i 2023, bliver det som det fjerde værk, der producerer blødere vand til kunderne. 

Under hele moderniseringen skal det gamle vandværk stadig producere drikkevand. Derfor vil den del af værket, som leverer drikkevandet, først blive revet ned, når det nye værk er sat i drift til 2023, og byggepladsen vil først blive forladt, når området retableres som park i 2024.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125