23948sdkhjf

Intelligent dansk batteri nu på positivliste til elnettet

Batteriproducenten Xolta i Smørum kan nu glæde sig over, at Dansk Energi har sat virksomhedens batterier på listen over batterier, der er godkendt til det danske elnet.

Der er tale om et "intellitgent" batteri, hvor såkaldt machine learning bruger vejret, eltakster og historisk elforbrug til at optimere elprisen. Ifølge Xolta kan batteriet lagre og forsyne en hel boligblok med strøm og spændingsregulere elnettet.

Xoltas Director of Energy Storage, Lars Kruse, konstaterer, at positivlisten giver installatører sikkerhed for, at batteriet opfylder kravene til godkendelse af installationen og er enkelt at installere.

- Flere boligforeninger ønsker at få strøm fra vedvarende energikilder, hvor batterier er nødvendige for, at de kan få det fulde udbytte af deres investering. De og installatørerne vil typisk starte med at kigge på hvilke batterier, der er godkendt, så vi er glade for at være med, siger Lars Kruse.

Xolta er ejet af danske Lithium Balance, der har produceret og udviklet batteriløsninger siden 2006.

Blandt de kunder, der har anskaffet sig et Xolta-anlæg er boligforeningen AKB Hedemarken i Albertslund, hvor et Xolta-batteri sørger for, at strømmen fra solceller er tilgængelig, når beboerne skal bruge den. Også Spøttrup Kulturhal i Skive er på kundelisten.

- Her reducerer anlægget netbelastningen og lagrer el fra nettet, når det er billigst, så elregningen bliver mindre. Og fordi spændingen reguleres, beskyttes elektronisk udstyr, siger Lars Kruse.

Batteriet kan stå udendørs. Modellen hedder BAT-79, har en effekt på 30 kilowatt og 79 kilowatttimers lagring, og er målrettet blandt andet boligforeninger, industri, skoler og sportshaller.
Kommenter på artiklen (4)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078