23948sdkhjf

Slut, prut, finale: Energinet har lagt sidste hånd på 400 kV-linjen til Tyskland

Energinet har lagt sidste hånd på ombygningen af transformerstationen i Kassø, på den nye 400 kilovolt luftledning mellem Kassø og Frøslev er alt på plads, og det er tjekket, at hele anlægget virker, som det skal.

- I løbet af de sidste 15 måneder har Energinet rejst 89 nye højspændingsmaster på den 30 km lange strækning, og der er trukket ledninger mellem masterne – ét 400 kilovolt ledningssystem på hver side af masten. Desuden har vi udvidet transformerstationen i Kassø, så den nu kan håndtere den nye elforbindelse, siger projektleder Christian Jensen, Energinet.

Den nye dansk-tyske elforbindelse betyder, at transportkapaciteten over den dansk-tyske grænse ved Frøslev bliver hævet til 2500 MW (megawatt) mod tidligere 1500 MW i nordgående retning og 1780 MW i sydgående retning.

- Med opgraderingen af forbindelsen mellem Kassø og Handewitt er sammenhængen i elnettet fra Norge over Danmark og ned gennem Tyskland forbedret, og der er skabt et fundament for en bedre udnyttelse af den grønne energi - vandkraften fra Norge, vindkraften fra Danmark og Nordtyskland og solenergien i det sydlige Tyskland, siger Torben Glar Nielsen, teknisk direktør i Energinet.

Gammel ledning fjernes
400 kilovolt ledningen erstatter en ældre 220 kilovolt ledning på samme strækning. Den begynder Energinet at fjerne efter sommerferien.

- Først tager vi alle ledningerne ned på en given strækning. Derefter begynder vi at pille de gamle gittermaster ned. Da vi nogle steder kommer til at arbejde tæt på den nye 400 kV ledning og andre steder skal arbejde i et industriområde, skal det udføres på en sikker måde, siger Christian Jensen.
 
Den 10 km lange kombinerede 220 og 150 kilovolt ledning mellem Ensted og Kliplev, som via 150 kV ledningen er med til at forsyne Flensborg med strøm, fjernes senest i 2025.

Fakta om det tekniske anlæg
Den nye elforbindelse består af 89 nye master i samme design som de master, som for seks år siden blev taget i drift mellem Kassø og Tjele ved Viborg.

Masten er ca. 40 meter høj og 30 meter bred, mens de eksisterende 220 kilovolt master er ca. 35 meter høje og 25 meter brede.

Transformerstationen i Kassø er blevet udvidet med nye felter og andet teknisk udstyr, så den kan håndtere de stigende mængder strøm, der kommer til at passere stationen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.189