23948sdkhjf

Nordic Sugar søger dispensation: Vil fyre med kul og olie et år mere

Nordic Sugar beder om lov til at fyre med mere kul og svær brændselsolie i håbet om senere at koble sig på det nationale gasnet, viser en aktindsigt, Politiken Miljø & Klima har fået.

Sukkerproducenten Nordic Sugar har bedt Miljøstyrelsen om lov til at fortsætte afbrændingen af kul og olie på deres fabrik i Nakskov i et ekstra år.

Det er i strid med EU-krav, og Nordic Sugar har derfor bedt Miljøstyrelsen om dispensation, viser en aktindsigt, Politiken Miljø & Klima har fået.

Kåre Press-Kristensen, seniorrådgiver inden for luftkvalitet hos Rådet for Grøn Omstilling, er chokeret.

- Det må ikke ske i Danmark, at der gives dispensation til den form for forurening. Det er sådan noget, der måske kan ske i Polen, Ungarn eller Rumænien, men det må ikke ske i et rigt land som Danmark,siger Kåre Press-Kristensen til Politiken Miljø & Klima.

På baggrund af data fra Aarhus Universitet har han beregnet, at udledningen af svovl, kvælstof-ilter og støv i sæsonen, der startede i 2018, kostede 65 millioner kroner i sundhedsomkostninger til behandling af KOL, bronkitis og lignende.

Adm. direktør Jesper Thomassen, Nordic Sugar, siger til Politiken Miljø & Klima, at det er bedre for miljø og klima, hvis de får dispensationen. Sukkerproducenten er i et vadested, hvor de venter på, at staten anlægger en gasledning til Lolland og Falster.
De penge, de sparer ved at få dispensation, vil de skyde i fremrykningen af overgangen til gas på deres anden fabrik i Nakskov.

- Man kan sige, at vi vil have lov til at være sort et ekstra år i Nakskov mod, at vi i Nykøbing Falster bliver grønnere 2-3 år tidligere ved at skifte til gas med stor gevinst for miljø og klima. Den totale balance er klimapositiv ud fra sådan en betragtning, siger Jesper Thomassen til Politiken Miljø & Klima.

Kåre Press-Kristensen er stærkt kritisk. Han frygter, at gasledningen ligesom andre infrastrukturprojekter forsinkes, og han mener, at Nordic Sugar i den mellemliggende periode burde mindske luftforureningen fra Nakskov-fabrikken, eksempelvis ved at installere mere effektiv røggasrensning.

Miljøstyrelsen har endnu ikke afsluttet sin sagsbehandling af Nordic Sugars anmodning om dispensation.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125