23948sdkhjf

Dansk Energi om regeringens klimaudspil: Vigtige initiativer, men det er ikke en klimaplan

Mere vind hurtigere, to energi-øer, farvel til den sorte del af fjernvarmen, ud med olie- og naturgasfyr, lavere elvarmeafgift og så en udviklingsplan for nye grønne teknologier som CO2-fangst og power-to-x.

Overskrifterne og mange af initiativerne er rigtige - blandt andet fortjener regeringen ros for en ny strategi for udbygning af havvind. Det skriver Dansk Energi i en pressemeddelelse. 

- I dag slår vi fast, at havvind for alvor skal være Danmarks styrkeposition nummer 1, og grøn el skal skubbe fossil energi ud. Nu skal forhandlingerne sikre, at man skruer et hak mere op for ambitionerne for de kommende års udbygning. Vores søterritorium rummer muligheder for at producere uanede mængder af billig grøn el og power-to-x brændsler til gavn for dansk erhvervsliv og hele Europas grønne omstilling, siger Lars Aagaard, administrerende direktør, Dansk Energi, og efterspørger derfor en konkret etableringspulje til power-to-x.

Grønnere fjernvarme
Lars Aagaard anerkender også regeringens fokus på, at olie- og naturgasfyr skal væk, og at fjernvarmen bliver grønnere ved at afgiften på elvarme bliver sænket markant - det vil give husholdninger og erhvervsliv en økonomisk håndsrækning til at investere i eldrevne varmepumper.

- Elektrificering spiller en megarolle i vores bestræbelser på at gøre varmen grøn, og det er udenfor enhver diskussion, at olie- og naturgasfyrene skal væk. Det er bare at få det gjort - og at sænke afgiften på elvarme markant er et klart skridt i den rigtige retning. Men det kræver dog også, at forbrugerne får klar besked om naturgassens udløbsdato, siger Lars Aagaard.

Han peger dog på, at udspillet generelt mangler ambition:

- Initiativerne er generelt gode, men udspillet leverer kun en tiendedel af de CO2-reduktioner, der er nødvendige for at nå målet om at reducere vores CO2-udledninger med 70 procent. Så der skal lægges en hel del yderligere i de politiske forhandlinger, som nu går i gang, siger Lars Aagaard.

Mange-milliard investeringer
Han understreger samtidig, at hele energisektoren "i den grad" mangler rammer og retning for, hvordan den skal gå foran på vejen mod målet i 2030, hvor CO2-udledningerne skal mindskes med 70 procent i forhold til 1990.

- De investeringer, sektoren skal foretage i blandt andet elinfrastruktur til fremtidig elektrificering, ligger i mange-milliard-klassen og skal foretages over mange år, så vi har simpelthen ikke tid til at vente på gode intentioner. Vi har brug for en egentlig klimahandlingsplan, der giver os de rette rammer - og dem har vi desværre ikke fået med dette udspil.

Dansk Energi foreslår, at regeringen lander en klimaaftale på energiområdet inden sommer med minimum følgende tiltag:

  • Skab rammerne til, at de nødvendige investeringer i at opgradere elnettet kan foretages
  • Udbyd mindst 5 GW havvind inden 2025 for at dække fremtidens elforbrug
  • Etableringspulje til power-to-x på 500 millioner kroner årligt
  • Fasthold udbud af landvind og sol
  • Nedsæt kWh-grænsen så også enlige og pensionister kan få gavn af den lave elvarmeafgift
  • Plan for udfasning af naturgas, så forbrugerne kender udløbsdatoen
  • Plan for en hurtig udfasning af kul
  • Straks efter sommer tages fat på CO2-udfordringen i transportsektoren

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094