23948sdkhjf

Dansk havn vil teste solceller på vand

Erhvervshavnen på Masnedø i Vordingborg har i løbet af de seneste år været gennem en større forvandling, hvor blandt andet havnearealet er udvidet med mange tusind kvadratmeter.

Et nyt havneudvidelsesprojekt er dog allerede kørt i stilling. Det omfatter endnu en havneudvidelse på 200.000 kvadratmeter og 160 meter ny kaj. Derudover oprettes et nyttiggørelsesprojekt, hvor havnen stiller jordmodtagelsesfaciliteter til rådighed for virksomheder i og uden for kommunen.

Dertil kommer et øget fokus på cirkulær økonomi. Og det er her vindmøller og et solcelleanlæg kommer ind i billedet.

- Barren er sat højt for den grønne omstilling i Danmark. Det har vi på havnene også en andel i. Vi skal omstille havnen, så vi via elektrificering kan tilbyde vores kunder en grøn energiløsning, siger havnedirektør hos Vordingborg Havn, Jan-Jaap Cramer.

Havnen undersøger i øjeblikket mulighederne for at opsætte to vindmøller i forbindelse med den kommende etape 4 af havneudvidelsen, og i farvandet, umiddelbart vest for det nuværende havneareal, vil Vordingborg Havn etablere en solcellepark, der skal flyde på vandet.

Der er dog hverken taget stilling til antallet af vindmøller eller solceller - endnu. 

Flydende sol på saltvand
Til trods for at rammerne for det flydende solcelleanlæg er trukket meget løseligt op, så har Vordingborg Havn allerede været i kontakt med et selskab, der kunne være interesseret i at teste flydende sol i saltvand.

Det selskab er European Energy. Det fortæller kommunikationschef Joachim Steenstrup til Energy Supply.

- Det er os, men vi er kun ved de indledende drøftelser endnu. Tidshorisonten for projektet er lang, siger han.

European Energy har tidligere fået grønt lys af Guldborgsund Kommune til at gå på jagt efter sø og grusgrave som mulige placeringer af solcelleanlæg. 

At European Energy som udgangspunkt havde fokus på søer og grusgrave skyldtes, at det ikke er lovligt at etablere solceller på åbent vand endnu. 

Joachim Steenstrup håber dog, at det ændrer sig, når der skal laves ny lov på området i løbet af 2020/2021.

Intet mejslet i sten
På havnen i Vordingborg er Jan-Jaap Cramer enig med Joachim Steenstrup i at projektet er i sin vorden. 

Der er lang vej endnu, før hele havnen er elektrificeret og selvforsynende med grøn strøm.

- Vi er endnu i den jomfruelige start. Vi har nogle tanker og visioner, men det kræver VVM-redegørelser og høringer, siger Jan-Jaap Cramer.

Han fortæller ligeledes, at det ikke kun er vind og sol, der er i søgelyset.

Der er også tænkt landstrøm ind i planerne, men det er en dyr affære. og Jan-Jaap Cramer håber derfor, at det overskud, vindmøllerne vil generere, kan være med til at finansiere landstrømsanlæg.

- Vi er klar over at ikke alle er lige glade for vindenergi. Så det gælder om at skabe merværdi for kunder, borgere og samarbejdspartnere, siger han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094